PiS wyprzedza Platformę o 6 punktów

Pierwszy raz od lat Prawo i Sprawiedliwość wyprzedziło Platformę Obywatelską i to aż o 6 punktów procentowych – wynika z najnowszego sondażu TNS Polska dla programu „Forum” w TVP Info.

PiS 39 (+8)
PO 33 (-6)
SLD 9
Ruch Palikota 5
PSL 5

"Z sondażu TNS Polska wynika, że ostatnia aktywność medialna Jarosława Kaczyńskiego i jego partii – marsz w stolicy, debata ekonomistów, a nawet wystawienie kandydata na premiera rządu technicznego – daje wyraźne efekty. "

http://tvp.info/informacje/polska/pis-wyprzedza-platforme-o-6-punktow/8719328

„Poruszyła mnie nie tyle prawda historyczna, którą znałem z Gazety Wyborczej..." Maciej Stuhr

Napisał/a: Coriolanus

Napisał/a: Anika TNS Polska:

PiS 39% (+5)
PO 17% (-1)
Nowoczesna 11% (+2)
Kukiz '15 7% (-1)
Partia Razem 2%
Twój Ruch 0%

(13-18 maja)

Anika, to jest sondaż z zeszłego roku.

O rety, przepraszam, ktoś to wrzucił na fb, komentując jako nowinkę.

"Odpowiadaj dobrem na zło, a zniszczysz w podłym człowieku zadowolenie ze zła." Lew Tołstoj

KANTAR Millward Brown dla TVN:

PiS 32 (+3)
PO 27 (-4)
Kukiz 9 (-1)
Nowoczesna 8 (+3)
SLD 6 (b.z.)
PSL 4 (+1
Razem 3 (b.z.)
Wolność 2 (-1)
Ruch Narodowy 1 (b.z.)

„Poruszyła mnie nie tyle prawda historyczna, którą znałem z Gazety Wyborczej..." Maciej Stuhr

PiS 32 (+3)
PO 27 (-4)
Kukiz 9 (-1)
Nowoczesna 8 (+3)
SLD 6 (b.z.)
PSL 4 (+1
Razem 3 (b.z.)
Wolność 2 (-1)
Ruch Narodowy 1 (b.z.)

Czy czegoś nie brakuje w tym zestawie? Czy kantar wlicza kategorię: nie wiem na kogo?

A była noc. Każda rewolucja rozpoczyna się od słowa.

Napisał/a: Ullikummi

PiS 32 (+3)
PO 27 (-4)
Kukiz 9 (-1)
Nowoczesna 8 (+3)
SLD 6 (b.z.)
PSL 4 (+1
Razem 3 (b.z.)
Wolność 2 (-1)
Ruch Narodowy 1 (b.z.)

Czy czegoś nie brakuje w tym zestawie? Czy kantar wlicza kategorię: nie wiem na kogo?

Odmowa odpowiedzi - 4 proc.
Nie wiem/trudno powiedzieć/jeszcze nie zdecydował - 4 proc.

thx

POstkomuna ma łącznie 45 nawet bez Razem...

“You need Power, only when you want to do something harmful otherwise Love is enough to get everything done.” Charlie Chaplin

CBOS:

PiS 42 (+3)
PO 21 (-5)
Kukiz 9 (+2)
Nowoczesna 4 (-1)
SLD 4 (b.z.)
PSL 3 (-1)
Wolność 1 (-1)
Razem 1 (-1)

W tym POstkomuna ma już 32 :) Wojna na sondaże trwa w najlepsze...

“You need Power, only when you want to do something harmful otherwise Love is enough to get everything done.” Charlie Chaplin

Ale trend w obu sondażach taki sam. PiS w górę, PO w dół.

No niby tak, tylko że w jednym sondażu różnica między PiS, a PO wynosi 5%, a w drugim 21%.

Czyli realnie będzie jakieś 13 pp. różnicy.

W każdym razie 42% to najwyższy wynik dla PiS w sondażach CBOS od wyborów i chyba w ogóle w historii.

Ten sondaż CBOSu misie podoba.

Splonkowani: Roberto Carlos, Michał Baczek

Czyli realnie będzie jakieś 13 pp. różnicy.

A któż to wie...

Mogłaby przynajmniej jedna sondażownia raz w miesiącu jedno wiarygodne badanie na dużej próbie robić. Bo tak to zupełnie nie wiadomo co się dzieje.

IBRiS dla Onetu:

PiS 33,3 (-1,4)
PO 25,1 (-6,1)
Nowoczesna 8,5 (+4,1)
Kukiz 7,9 (-2,2)
SLD 6,5 (+1,4)
PSL 4,6
Razem 2,6
Wolność 2,4

Kantar Public:

PiS 39 (+4)
PO 18 (-3)
Kukiz 11 (+1)
Nowoczesna 5 (-1)
SLD 5 (+2)
PSL 5 (+2)

komentarz z der onetu

"Jak ten Kaczyński to robi? 500+, senior 75+ leki za darmo, giełda w górę, ratingi szaleją, eksport jak nigdy wysoki, produkcja, konsumpcja w górę, frank tanieje, napływ inwestycji zagranicznych, fabryki przenoszą się do Polski, brak terroryzmu , likwidacja patologii w sądownictwie i reforma sądownictwa, nowa konstytucja, wzrost wydatków na armię. KOD juz nie skacze. Palikot odszedl w niepamiec, Niesiolowski pieni sie coraz mniej. Chyba przyjade do Polski na urlop."

"Tylko prawda jest ciekawa"

komentarz z natemat

"Sondaże normalnieją i pokazują faktyczne preferencje społeczne, które to z kolei oddają polityczną rzeczywistość. Rząd PiS przez 1,5 roku dokonał wręcz spektakularnych rzeczy.
Po pierwsze, zabrał milardy złotych złodziejom (mafia VAT) i oddał społeczeństwu (500+). To w historii III RP przewrót kopernikański.
Po drugie, wydał wojnę bandytom od reprywatyzacji, sędziom od pendrajwów, aferzystom z Amber Gold, skończył z przywilejami byłych ubeków - normalni wyborcy to doceniają.
Po trzecie, prowadzi politykę autonomiczną, a nie jako służący Niemiec.
Po czwarte, wykonana praca skutkuje świetnymi wynikami gospodarczymi.
I last but not least - PiS gwarantuje bezpieczeństwo, nie godząc się na sprowadzenie muzułmańskich zwyrodnialców.
Oczywiście wojna III pokolenia AK z III pokoleniem UB jeszcze potrwa, ale po raz pierwszy w historii siły propolskie sympatyzujace akurat obecnie z PiS są bliskie wygranej.
Zatem wiedząc to, co powyżej napisałam, nie trzeba się dziwić sondażom. PiS + Kukiz za dwa lata powinny sięgnąć po większość konstytucyjną. Ale i bez tego widać wyraźnie, że już teraz postkomunistyczna aferalna III RP zdycha. Oby do końca.
I po to dwa lata temu wybraliśmy PiS, a teraz wchodzimy (czytają to teraz dwie osoby) na takie portale, by się poradować z nienawiść i impotencji AntyPiS-u."

komentarz z gazeta.pl

"My Polacy dziękujemy Gazecie, tokefem, Żakoskemu, Lisowi, Szostakiewiczowi, tefuułenowi, .Nowoczerskiej, Naysztubowi, Piatkowi, Frasyniukowi i reszcie zaprzańców za wielki wkład w zapewnienie PIS_owi rządów przynajmniej przez 20 lat!"
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21980305,pis-z-niemal-40-procentowym-poparciem-jest-najnowszy-sondaz.html

:DDD

Gdzie jest Anastazy?
:DDD

Jak notowania .N-PO zejdą poniżej 20%, to Jaro musi jakąś lewicę na gwałt montować, bo nie może być żeby scena polityczna była w takim stopniu zaniedbana.

Napisał/a: post-gienekto Jaro musi jakąś lewicę na gwałt montować

już to powinien robić, taką psedo-lewice dla lemingów typu Anastazy i S-ka

IPSOS dla OKO.press (to portal założony przez ludzi z Wyborczej i Polityki):

PiS 41
PO 26
Kukiz 12
Nowoczesna 7
PSL 5
SLD 4
Razem 4
Wolność 3

A świstak na to ...

To brzmi niepokojąco:
"Młodzi i starzy

Klarowne są profile wyborczego wieku. Poparcie dla PiS rośnie wraz z wiekiem, dla PO i N najwyższe jest w grupie 30- i 40-latków, SLD i PSL są względnie popularni w grupach 50 i 60 plus, a Razem osiąga 10 proc. poparcie w grupie 25-29 lat.

Rewolucyjne wyniki dałoby głosowanie najmłodszych wyborców (18-24 lata), wśród których partia władzy wypada – jak na siebie – kiepsko, za to Platforma nieźle. "

* No chyba ze sondaż telefoniczny był tylko na stacjonarnych. Grupa młodych mających stacjonarne może być bardzo niereprezentatywna.

prawilny wędkarz to wojownik trzciny nie spuszcza z oka grillującej rodziny

Napisał/a: Jiuser πPoparcie dla PiS rośnie wraz z wiekiem

Czyli konsekwentnie i od lat przybywa im wyborców.

Napisał/a: Jiuser π

To brzmi niepokojąco:
"Młodzi i starzy

Klarowne są profile wyborczego wieku. Poparcie dla PiS rośnie wraz z wiekiem, dla PO i N najwyższe jest w grupie 30- i 40-latków, SLD i PSL są względnie popularni w grupach 50 i 60 plus, a Razem osiąga 10 proc. poparcie w grupie 25-29 lat.

Rewolucyjne wyniki dałoby głosowanie najmłodszych wyborców (18-24 lata), wśród których partia władzy wypada – jak na siebie – kiepsko, za to Platforma nieźle. "

* No chyba ze sondaż telefoniczny był tylko na stacjonarnych. Grupa młodych mających stacjonarne może być bardzo niereprezentatywna.

Potwierdza tą diagnozę wiele faktów. Na przykład, tegoroczny Sejm Dzieci. No i to, że na Marszach Niepodległości jest paru starych pryków, a na demonstracjach KOD, przychodzą liczne grupy młodych ludzi. I te wszechobecne koszulki z Gewarą i Gierkiem firmy Red is good. A nie, zaraz...

Content invalid

Marcin Palade‏ @MarcinPalade 22.06
Zmiany w poparciu od wyborów 2015 nie przekraczają +/- 3 pp. Nudno

IBRiS dla Rzeczpospolitej:

PiS 34 (b.z.)
PO 23 (-3)
Kukiz 10 (-4)
SLD 7 (+1)
Nowoczesna 6 (-2)
PSL 5 (+1)

@ MarcinPalade
Po 6 sondażach czerwca:
@pisorgpl 41%
@Platforma_org 26%
@Kukiz15 11%
@Nowoczesna 7%
@sldpoland 6%
@nowePSL 5%
@partiarazem 2%
@_Wolnosc 1%
19:44 - 27.06.2017

https://twitter.com/MarcinPalade/status/879757257810096128

Der Fakt idzie w innowacyjność.
Wymyślają wyniki nieistniejących sondaży.
Tęgie niemieckie łby.

Napisał/a: Tadeusz Zakrzewski

Marcin Palade‏ @MarcinPalade 22.06
Zmiany w poparciu od wyborów 2015 nie przekraczają +/- 3 pp. Nudno

>

> Platformie wzroslo czyli obrala sluszny kierunek!

nic

CBOS:

PiS 38 (-4)
PO 22 (+1)
Kukiz 8 (-1)
Nowoczesna 5 (+1)
SLD 5 (+1)
PSL 3 (b.z.)
Wolność 2 (+1)
Razem 1 (b.z.)

Dziennik Gazeta Prawna zapytał Polaków, na kogo oddaliby swój głos przy założeniu, że w wyborach PO i Nowoczesna tworzą wspólny komitet wyborczy:

PiS 37,2
PO + N 28,7
Kukiz 9
SLD 5,3
PSL 2,9
Wolność 2
Razem 1,5

Preferencje wyborcze w zależności od wieku i miejsca zamieszkania:

Raczej ciężko uwierzyć, że aż 63,4 młodych w wieku 18-24 popiera PiS. Zwraca uwagę też słabiutki wynik PiS w wielkich miastach.

Napisał/a: Coriolanus Raczej ciężko uwierzyć, że aż 63,4 młodych w wieku 18-24 popiera PiS. Zwraca uwagę też słabiutki wynik PiS w wielkich miastach.

To ankieta internetowa; musi bardzo mało młodych użyszkodników z tej grupy wyraziło swą opinię, więc wynik baaardzo rażący (porównując to np. z następną grupą wiekową). Proszę też zwrócić uwagę na kategorię "średnie miasta" w drugim wykresie - dane na logikę powinny być raczej uśrednione w porównaniu z sąsiednimi słupkami, ale jest tam bardzo duży skok w górę dla PO-N i jakiś bardzo zmniejszony dla K'15. Albo wynik PSL kilka razy lepszy w mś miastach niż na wsi
Przydałoby się jeszcze dać dla poglądu jak wygląda w ogóle "aktywność internetowa" zarówno według zapodanych grup wiekowych jak i miejsca zamieszkania.

dubel

Gdyby ankietę internetową zrobić na rebelce, to też byłoby pewnie ciekawie.

Napisał/a: Coriolanus Raczej ciężko uwierzyć, że aż 63,4 młodych w wieku 18-24 popiera PiS.

Jest jeszcze weselej - w TVP INFO pokazywali to wczoraj na okrągło na czerwonym pasku (akurat wynik tej wybranej grupy wiekowej a nie np. grupy wieku średniego) - przedstawiając to jako wiarygodny sondaż. Ja nawet jakoś rozumiem, że TVP ma do spełnienia "misję" ale dziwię się dziennikarzom, że biorą udział w manipulacjach na aż tak prymitywnym poziomie - to przecież jednak inteligentni ludzie i na pewno rozumieją to co podają to już jest w pełni celowa propagandowa dezinformacja.

Kantar Millward Brown dla TVN:

PiS 36 (+4)
PO 22 (-5)
Nowoczesna 8 (b.z.)
Kukiz 8 (-1)
SLD 6 (b.z.)
PSL 4 (b.z.)
Razem 4 (+1)
Wolność 2 (b.z.)

IBRiS dla Onetu:

PiS 32,1 (-1,2)
PO 21,8 (-3,3)
Kukiz 9,8 (+1)
Nowoczesna 9,5 (+2)
SLD 6,8
PSL 5
Razem 2,8
Wolność 1,5

Obie "liderujące" partie tracą a zyskują nowe. Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi wie i rozumie, że polityka to nie tylko PiS - PO.

Nie przebaczaj komuś, kto nie czuje skruchy. fryzjer Przemyśl

Kantar Public:

PiS 38
PO 19
Kukiz 9
Nowoczesna 8
SLD 4
PSL 3
Wolność 2
Razem 1
TR 1

Badanie Kantar Public przeprowadzono w dniach 7-12 lipca - czyli przed sejmową awanturą o Sąd Najwyższy.

PiS 37 (+3)
PO 21 (-2)
Nowoczesna 9 (+2)
Kukiz 8 (-2)
SLD 7
PSL 5

IBRiS przeprowadził swoje badanie we wtorek i środę, czyli w czasie najgorętszych dyskusji w Sejmie.

PiS 37 (+3)
PO 21 (-2)
Nowoczesna 9 (+2)
Kukiz 8 (-2)
SLD 7
PSL 5

IBRiS przeprowadził swoje badanie we wtorek i środę, czyli w czasie najgorętszych dyskusji w Sejmie.

Zaklinanie rzeczywistości nic platfusom nie daje, mało tego poparcie PiSu tylko rośnie, a Kukiz pokazując prawdziwe oblicze traci.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/nowy-sondaz-ponad-50-proc-przeciwnych-rzadowi-pis/8h52kzs

Ciekawe dlaczego wynik w najmłodszej grupie wyborców (18-29): 5% zwolenników / 82% przeciwników rządu tak rażąco różni się od poparcia dla Partii.

vs
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/nowy-sondaz-ponad-50-proc-przeciwnych-rzadowi-pis/8h52kzs

Kantar MB dla TVN:

PiS 32 (-4)
PO 23 (+1)
Nowoczesna 10 (+2)
Kukiz 8 (bz)
SLD 4 (-2)
PSL 4 (bz)
Wolność 3 (+1)
Razem 3 (-1)
Ruch Narodowy 1 (+1)

Sondaż został zrealizowany 21 lipca na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie telefonów stacjonarnych i komórkowych, wśród osób w wieku powyżej 18 lat. Próba badania wyniosła 1002 osoby.

Napisał/a: Coriolanus Sondaż został zrealizowany 21 lipca na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie telefonów stacjonarnych i komórkowych, wśród osób w wieku powyżej 18 lat

To teraz pytanie, o której porze dnia dzwonili.

Spoko.
Zaraz Rachoń zacznie drzeć japę o eSBekach i za tydzień będzie pińcet.

PiS-ECR: 44% ↑
PO-EPP: 22% ↓
K'15-*: 10%
N-ALDE: 9% ↑
PSL-EPP: 3% ↓
SLD-S&D: 5% ↑
RAZ-*: 2%
WOL-EFDD: 1%
https://mobile.twitter.com/EuropeElects/status/888397837477842946

https://pbs.twimg.com/media/DFR8TYAWAAAIneQ?format=jpg

Kantar Public dla Wyborczej:

PiS 33
PO 23
Kukiz 10
Nowoczesna 9
Wolność 4
PSL 3
Razem 3
SLD 3

Kantar Public dla Wyborczej - wariant koalicyjny:

Zjednoczona opozycja (PO+N+PSL) 36
PiS 32
Kukiz 14
Lewicowa koalicja (SLD+Razem+Zieloni) 7
Wolność 3

Europe Elects @EuropeElects
Poland, Millward Brown poll:

PiS-ECR: 36% ↑
PO-EPP: 26% ↓
N-ALDE: 11% ↑
K'15-*: 9% ↓
SLD-S&D: 5% ↓
PSL-EPP: 5% ↑
W-EFDD: 3% ↓
R-LEFT: 3% ↑2:25 PM · 24 lip 2017
https://mobile.twitter.com/EuropeElects/status/889461507712405504

Teraz notowania PiSu będą niestety pikować w dół. Reformy wytraciły impet, może zacząć się wariant AWSu... bo pojawił się hamulcowy.

Demokracja sondażowa to jeszcze większe gówno od demokracji socjalistycznej. Za miesiąc będą znowu inne wyniki.

stopka rozmiar 45

Napisał/a: kundel1Za miesiąc będą znowu inne wyniki.

Za miesiąc to PO z Nowośmieszną zajmą pierwsze miejsce tabelki. I wszyscy będą sie zastanawiać i drapać w głowę, dlaczego tak się stało?
A za rok/dwa Rychu z Tuskiem na białym koniu będą tu widać śniadych gości, co prawda nieproszonych przez tubylców, ale jednak gości.

Napisał/a: Michał BaczekA za rok/dwa Rychu z Tuskiem na białym koniu będą tu widać śniadych gości, co prawda nieproszonych przez tubylców, ale jednak gości.

Na białym arabskim tomaszu

Kantar Public dla TVP:

PiS 35
PO 21
Kukiz 11
Nowoczesna 10
SLD 4
PSL 3
Razem 2
Wolność 1

Sondaż telefoniczny przeprowadzony w dniach 22-24 lipca

Na pytania o zagłosowanie na kandydata konkretnej partii, bez możliwości odpowiedzi "nie wiem":

PiS 39
PO 23
Kukiz 12
Nowoczesna 11
SLD 4
PSL 3
Razem 3
Wolność 1

Sonda uliczna serwisu ewybory.eu przeprowadzona 10-21.07 na grupie 10212 dorosłych mieszkańców Polski z zachowaniem proporcji demograficznych

Podoba mi się ta sonda.
Niestety, nie wierzę w nią.

Napisał/a: Radarovsky

Podoba mi się ta sonda.

czemuż?
zmiana poparcia pis w góre ledwo 1,3
po w dół 4 - to całkiem możliwe

lsd dość dużo - i to niestety realne
nowosmieszna - całkiem realne

Najlepsza Przemoc - Przemoc Finansowa...

Napisał/a: Artur

Napisał/a: Radarovsky

Podoba mi się ta sonda.

czemuż?
zmiana poparcia pis w góre ledwo 1,3
po w dół 4 - to całkiem możliwe

lsd dość dużo - i to niestety realne
nowosmieszna - całkiem realne

Wszystko to możliwe, ale wygląda za bardzo po myśli PiS, a może po myśli kogoś kto gra na sojusz PiS-Kukiz.

No niczewo, cieszmy się.

IPSOS dla TVP:

PiS 38
PO 24
Kukiz 11
Nowoczesna 10
SLD 5
PSL 3
Razem 2
Wolność 1

Marcin Palade @MarcinPalade 6 min
Warianty koalicyjne (przy niestabilnej większości dla @pisorgpl) na podstawie prognozy preferencji sejmowych z 30 lipca 2017

5 partii w koalicji - iks de

nic

Jedna z najważniejszych do tej pory decyzji prezydenta Andrzeja Dudy – podwójne weto ustaw zmieniających sądownictwo – cieszy się poparciem przygniatającej większości ankietowanych w sondażu IBRiS dla „Rzeczpospolitej". Decyzję o zawetowaniu ustawy o KRS i o Sądzie Najwyższym dobrze ocenia blisko 78 proc. osób, które 26–27 lipca wzięły udział w badaniu.(...)
Wyniki badania mogą być argumentem w dyskusji o decyzji Andrzeja Dudy, która toczy się w szeroko pojętym obozie „dobrej zmiany". Najostrzej prezydenta atakuje minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro i jego współpracownicy. Atak to przede wszystkim wywiad, którego minister sprawiedliwości udzielił tygodnikowi „Sieci", w którym Ziobro zapowiada, że prezydent Duda stoi przed wyborem: albo wielkość, albo groteska. Minister sprawiedliwości zasugerował także, że prezydent może stracić poparcie swojego elektoratu.(...) Wyniki sondażu dla „Rzeczpospolite" pokazują jednak, że twarde podejście ministra Ziobry i jego współpracowników nie było wystarczająco przekonujące dla elektoratu PiS, a prezydent Duda może uznać, że jego podejście do reformy wymiaru sprawiedliwości nie sprawi, że utraci dużą grupę wyborców obozu Zjednoczonej Prawicy.

http://www.rp.pl/Polityka/307319885-Weto-prezydenta-Andrzeja-Dudy-po-mysli-Polakow.html#ap-1

Czyżby jednak polityka kierownictwa Partii w tej kwestii nie do końca była w myśl oczekiwań społeczeństwa/suwerena?

Copyright © 2011 Rebelya.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.