Elementem kultu Miłosierdzia Bożego jest Godzina śmierci Pana Jezusa, a więc 15:00.
Kto dokładnie o tej godzinie będzie się modlił bezpośrednio do Jezusa i w modlitwie odwoła się do wartości i zasług Jego Bolesnej Męki, a wspomni szczególnie Jego opuszczenie w chwili konania, ten otrzyma wiele łask.

Jezus mówił do Siostry Faustyny:
"O trzeciej godzinie błagaj Mojego miłosierdzia, szczególnie dla grzeszników, i choć przez krótki moment zagłębiaj się w Mojej męce, szczególnie w Moim opuszczeniu w chwili konania. Jest to godzina wielkiego miłosierdzia dla świata całego".
(Dz. 1320).
"W tej godzinie nie odmówię duszy niczego, która Mnie prosi przez mękę Moją". (Dz. 1320)
A innym razem dodał:
"Ile razy usłyszysz, jak zegar bije trzecią godzinę, zanurzaj
się cała w miłosierdziu Moim, uwielbiając i wysławiając je;
wzywaj jego wszechmocy dla świata całego, a szczególnie
dla biednych grzeszników".
(Dz. 1572)
"W godzinie tej uprosisz wszystko dla siebie i dla innych". (Dz. 1572)

Trzeba tutaj od razu wyjaśnić, że nie chodzi o godzinę zegarową (60 minut), ale o moment konania Jezusa na krzyżu, czyli o modlitwę o godzinie trzeciej po południu.

" Nową praktykę modlitwy w Godzinie Miłosierdzia przyjęła nie tylko sama Siostra Faustyna, ale także jej Zgromadzenie, które wpisało ją do modlitw obowiązkowych.

W kaplicach Zgromadzenia modlitwę w Godzinie Miłosierdzia rozpoczyna akt: O Krwi i Wodo.
Po nim następuje modlitewne rozważanie jakiegoś aspektu męki Pańskiej, ujęte w formie bezpośredniego zwrotu do Pana Jezusa, połączone z modlitwą wstawienniczą w ogólnych intencjach Kościoła i świata, a także w konkretnych intencjach wiernych, którzy proszą siostry o wsparcie modlitewne.

Po odmówieniu Modlitwy w Godzinie Miłosierdzia można odmówić Koronkę, która jest drugim elementem Kultu Miłosierdzia.

„O Krwi i Wodo któraś wytrysnęła z Najświętszego Serca Jezusowego jako zdrój Miłosierdzia dla nas - ufamy Tobie”

- we wszystkich intencjach Rebelya.pl,
- we wszystkich intencjach, które zostały wpisane do Modlitewnika fronda.pl oraz powierzone ŻRFF

Modlitwa św. s. Faustyny:
„O Jezu, na krzyżu rozpięty, błagam Cię, udziel mi łaski, abym zawsze i wszędzie, we wszystkim wiernie spełniała najświętszą wolę Ojca Twego.
A kiedy ta wola Boża wydawać mi się będzie ciężka i trudna do spełnienia, to wtenczas błagam Ciebie, Jezu, niechaj z ran Twoich spłynie mi siła i moc, a usta moje niech powtarzają: stań się wola Twoja Panie.
(...)
Jezu najlitościwszy, udziel mi łaski zapomnienia o sobie, abym cała żyła dla dusz, pomagając Ci w dziele zbawienia, według najświętszej woli Ojca Twego..."
(Dz. 1265).

http://youtu.be/VM9iEFZ9sdc

* "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność." Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

+

¡Madre mía del Pilar, antes morir que pecar!

+

+

+

+

+

"Z Wołoszynami poczciwey rozmowy nie masz, bo plemię złodzieyskie, tedy wszelką gadkę zaczynay dawszy wprzódy w pysk"

+

+

"Z Wołoszynami poczciwey rozmowy nie masz, bo plemię złodzieyskie, tedy wszelką gadkę zaczynay dawszy wprzódy w pysk"

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

http:/wahadlowo.blogspot.com/

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

А с поpтpета бyдет yлыбаться нам Железный Феликс

+

Mlada, lepa i pametna, a opet pomalo nesretna, izgledaś mi kao slika, omiljenoga pesnika

+

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

w intencjach Gambita
w Intencji Fiony

Kyrie eleison, daj mi nowe serce...

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

+

+

Camino-Surco-Forja

+

+

+

+

+

+

Copyright © 2011 Rebelya.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.