Przychodzi Deyna Kazimierz do fryzjera i mówi:
Gol!
Dzięki Unii wszystko rośnie w górę. Rozwijamy gospodarkę i kulturę.
Dobry mecz.
„Poruszyła mnie nie tyle prawda historyczna, którą znałem z Gazety Wyborczej..." Maciej Stuhr
Dobry, ale Brazylia z Grubasem, Carlosem, Rivaldo, to była najlepsza drużyna, jaką kiedykolwiek widziałem.
Jaki karny!? Sędzia wuj!
„Poruszyła mnie nie tyle prawda historyczna, którą znałem z Gazety Wyborczej..." Maciej Stuhr
Do typera drukowane nie powinny być uznawane (-;
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori Brazylia z Grubasem, Carlosem, Rivaldo, to była najlepsza drużyna, jaką kiedykolwiek widziałem.
Ano.
Napisał/a: Coriolanus Jaki karny!? Sędzia wuj!
Sercem za Brazylią. Wuj.
Zachowaj Porządek, a Porządek zachowa Ciebie
Po tym lipnym karniaku całe zainteresowanie meczem wyszło :(
składanie jakichklowiek typów po takim drukowaniu mija się z celem...
chyba że zmienione zostaną zasady i typujemy - co wydrukuje sędzia...
Chorwacja była dziś świetna... Brazylijskie żelki??? nie wróże im wiele...
Najlepsza Przemoc - Przemoc Finansowa...
Mecze w których grają gospodarze nie powinny być obsadzane sędziowskimi ,,nołnejmami'' ze sprejem z piłkarskiego trzeciego świata.
Liczę, że Chorwaci nie pękną w meczach z Kamerunem i Meksykiem. Brazylii nie wróżę sukcesu na tych mistrzostwach, chociaż wiele zależy od tego, jak nachalnie będę się starali ich przepchnąć dalej.
Szkoda, że Chorwaci grają drugi mecz w środku dżungli. Nie wiem jak gra Meksyk oraz Kamerun, ale trzymam kciuki żeby Chorwaci wyszli z grupy.
Bez przesady - Brazylia nie jest słaba. To Chorwacja okazała się mocna.
Napisał/a: KryzTa grupa jest mocna.
I tak są dwie wyraźnie mocniejsze :), i co najmniej jedna podobnie.
Brazylia pierwszy raz w dziejach świata nie ma środkowego napastnika. A Neymar widać będzie przez cały turniej ciągnięty za uszy, bo jest olbrzymie zapotrzebowanie na nową globalną gwiazdę. Vatreni zostali dziś perfidnie orżnięci i jest to skandal, jakiego w meczu otwarcia chyba nigdy nie było. Inna rzecz, że Pletikosa przy każdej bramce był spóźniony :/
Szczerze mówiąc przespałem drugą połowę, organizm nie dał rady.
Ponoć Chorwatów orżnięto? Zobaczę powtórki to się wypowiem.
Strzelając do katechonów przyspieszasz Paruzję!
Niestety, w kopanej do rozstrzygnięcia wyniku spotkania potrzeba zdobycia b. małej liczby punktów (min. 1), dlatego wynik w olbrzymiej mierze zależy od sędziego.
W koszykówce trzeba zdobyć tych punktów ok. 60-100, żeby wygrać mecz. W ręcznej ok. 20-30. W siatkówce ok. 100-120. Dlatego w tych sportach o wiele trudniej wydrukować mecz, choć oczywiście się to zdarza i to na b. wysokim poziomie.
W kopanej Maradona zdobywa piłkę ręką i Argentyna jest mistrzem. Henry ręką przyjmuje i podaje i Francja jedzie na mistrzostwa. Sędzie dyktuje karnego z kapelusza i Włochy wychodzą z grupy kosztem Australii (czy oni nie wygrali wtedy całych mistrzostw?). Czasem trzeba się napracować więcej, jak w meczu Barcelona - Chelsea, gdzie sędzia nie gwizdnął pięciu karnych i przedłużył mecz o 9 minut. Ale zazwyczaj, jak wczoraj, wystarczy jeden gwizdek i wygrywa ten, co miał wygrać.
Dopóki nie będzie challenge, a pewnie nie będzie, bo lewa kasa dla sędziów jest za duża, ten sport mało mnie będzie interesował. Traktuję go bardziej w kategoriach boksu, czy KSW, gdzie wygrywa ten, co ma w danym dniu wygrać.
Sędzie dyktuje karnego z kapelusza i Włochy wychodzą z grupy kosztem Australii (czy oni nie wygrali wtedy całych mistrzostw?).
Nie z grupy, z 1/8. Poza tym Grosso wtedy świetnie zasymulował, to nie był kapelusz. Sam dopiero po 3 czy 4 powtórce uznałem, że to fejk.
Dopóki nie będzie challenge, a pewnie nie będzie, bo lewa kasa dla sędziów jest za duża, ten sport mało mnie będzie interesował.
Challenge?
A już wiem. Dwie powtórki dla każdego trenera.
Ja chętnie dodałbym zatrzymywanie zegara jeszcze, by uniknąć wałków z przedłużaniem.
Strzelając do katechonów przyspieszasz Paruzję!
Napisał/a: Groza Symetrii Ja chętnie dodałbym zatrzymywanie zegara jeszcze, by uniknąć wałków z przedłużaniem.
Tak.
Powiem tak. Najbardziej dobił mnie Noriaki Kasai bez okularów ze swoim magicznym sprayem. Ja chyba śnię. Taki spray używa się na szkoleniu w PZPN-ie i na zawodach młodzików. Tam chyba Zdzichu Kręcina doradzał w przygotowaniu tego mundialeiro. generalnie A brazylijczycy obecnie to bardziej nażelowane gwiazdeczki, cień drużyny po Ronaldo, Ronaldinho, Carlosie, Rivaldo i Beto. Niech podsumowaniem pracy sędziego będzie ten filmik:
Za Katyń, za Grodno, za Wilno i Lwów zapłaci czerwona hołota.
Właśnie. co chodziło z tym szprejem? Ja jako sezonowy kibic, który ogląda po pół godziny meczów raz na jakiś czas- kompletnie tego nie mogę zakapować.
Content invalid
Napisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind) null
Chodzi o to, żeby mur nie przesuwał się w stronę piłki. Ale to jest poziom podstawówki sędziowskiej :) No sory, jak to wygląda ;) To tak jakby kolega chciał zatankowac auto na stacji, ale najpierw ubrał się w kamizelkę odblaskową, założył gogle i rękawice :)
Napisał/a: TowarzyszWieslawNapisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind) nullChodzi o to, żeby mur nie przesuwał się w stronę piłki. Ale to jest poziom podstawówki sędziowskiej :) No sory, jak to wygląda ;) To tak jakby kolega chciał zatankowac auto na stacji, ale najpierw ubrał się w kamizelkę odblaskową, założył gogle i rękawice :)
no dobra, ale jak spray zapewnia to, że mur się nie przesuwa?
Content invalid
Kolega żartuje, prawda? :) Sędzia widzi wtedy, czy piłkarze przekroczyli linię czy nie. Jeżeli przekroczyli to ich cofa. Ten trik ma za zadanie pilnować regulaminowej odległości.
albo ucinał co innego :) Dlatego Japończycy tacy zdyscyplinowani są hehe.
@Tow.Wiesław: rzecz w tym, że to nie jest amatorka japońskiego sędziego, ale "nowinka" wprowadzona na Mundialu, obowiązująca każdego sędziego i każdego meczu. Podobno bawiono się w to w ligach brazylijskich przez ostatnie sezony dla test. A teraz wdrożono. Głupio to wygląda, ale jest zabawa :)
You shall not pass! I dżefka!
Napisał/a: TowarzyszWieslawKolega żartuje, prawda? :) Sędzia widzi wtedy, czy piłkarze przekroczyli linię czy nie. Jeżeli przekroczyli to ich cofa. Ten trik ma za zadanie pilnować regulaminowej odległości.
Ale jak? Maluje trawę tym sprayem, czy co?
Content invalid
Napisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind) Ale jak? Maluje trawę tym sprayem, czy co?
Maluje sprejem. Po trawie, po butach... :) Jakąś farbą, co po minucie ponoć znika...
You shall not pass! I dżefka!
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori Sędzie dyktuje karnego z kapelusza i Włochy wychodzą z grupy kosztem Australii (czy oni nie wygrali wtedy całych mistrzostw?).
1/8, wygrali mundial, był mistrzowsko zasymulowany jak napisał Groza więc sędzia tam OK.
Lepsze jaja były w meczu Hiszpania - Korea w 2002 w ćwierćfinale, zdaje się że dwóch poprawnych bramek i karnego nie dano Hiszpanom, żenua prima sort.
Co do wczoraj, to nie jestem pewien czy mecz był drukowany, sędzia w ogóle bardzo lekki gwizdek miał, z przebiegu całego meczu nie gwizdał pod Brazylię, którym gwizdał spalone których nie było. Zresztą, historia piłki zna bardzo wiele błędów sędziowskich przy niemal pewności, że drukowanie nie zaszło. Po prostu taki lajf.
No i oczywiście nawet jakby sędzia nie momylił/"pomylił" się z tym karnym, to nadal Brazylia mogła wygrać mecz.
Napisał/a: Groza Symetrii Ja chętnie dodałbym zatrzymywanie zegara jeszcze, by uniknąć wałków z przedłużaniem.
+1
Napisał/a: KryzJakąś farbą, co po minucie ponoć znika...
Znika, znika, po 2-3 minutach.
Jak, pytam się, jak można zakazać wnoszenia instrumentów muzycznych na stadion w Ameryce Pd., w BRAZYLII ? Tych dziadów z FIFA trzeba pozabijać, niszczą koloryt, niszczą spotaniczność. Doping w Ameryce Pd. wygląda zupełnie inaczej niż w Europie. Oni tam grają, tańczą, cały czas są w ruchu, niekoniecznie krzyczą i śpiewają. A tu debile im taki numer wycięli.
JORGE>
Mnie chodzi nie tylko o celowe drukowanie, ale właśnie o wypaczanie wyniku przez nieudolność sędziego. Jakby był challenge i obligo żółta za symulowanie, wyniki byłyby sprawiedliwsze a oszuści by się przerzedzili. Może by w Polsce zamiast trenować dzieci upadki, zaczęli uczyć przyjmować.
W podstawówce albo gimnazjum poszliśmy z Synem, jego kolegą i rodzicami kolegi do parku. Ten kolega trenował kopaną w klubie. Wytyczyliśmy boisko i zagraliśmy 2 na 2. Kolega zapomniał, że nie ma sędziego i cały czas padał na trawę turlając się po kilka razy z grymasem i okrzykami (-:
Napisał/a: Kotoōshū KatsunoriKolega zapomniał, że nie ma sędziego i cały czas padał na trawę turlając się po kilka razy z grymasem i okrzykami (-:
Kolega zupełnie nie zna się na piłce nożnej. Turlanie się, padanie to jest jeden z głównych elementów wyszkolenia piłkaskiego. Poniżej link do treningu elitarnej szkółki angielskiej:
https://www.youtube.com/watch?v=9I4z6oNmt-o#t=54
JORGE>
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori Mnie chodzi nie tylko o celowe drukowanie, ale właśnie o wypaczanie wyniku przez nieudolność sędziego. Jakby był challenge i obligo żółta za symulowanie
O to OK. Zresztą, żółta za symulację faulu który skutkowałby karnym jest.
Swoją drogą, Fred nie wywrócił się celowo, po prostu grał beznadziejnie i się wy&ebał, po czym darł mordę o faul, niemniej żółta winna być.
Obejrzałem sobie dziś garść powtórek starając się pamiętać, gdzie był sędzia. Z jego ujęcia rzeczywiście było dyskusyjnie. Liniowy za to widział dobrze, że Fred się po prostu sam wywalił. Może przyczyną jest japoński szacunek dla przełożonych - skoro główny już gwizdnął, to co mu będę mówił, że nie ma faulu?
Napisał/a: JORGEKolega zupełnie nie zna się na piłce nożnej. Turlanie się, padanie to jest jeden z głównych elementów wyszkolenia piłkaskiego. Poniżej link do treningu elitarnej szkółki angielskiej:
Napisał/a: Executor Zresztą, żółta za symulację faulu który skutkowałby karnym jest.
Tak, ale teraz, jak się napastnik wywróci, to będzie albo żółta, albo karny. Głupi by nie zaryzykował. A przy czelendżu byłaby bankowo żółta, więc i klubom nie opłacałoby się uczyć symulowania, bo działałoby to wbrew nim: po pierwsze można by ten czas wykorzystać na, dajmy na to stałe fragmenty gry, po drugie, symulacja prowadziłaby do osłabienia drużyny (oczywiście to by działało w dorosłej kopanej od jakiegoś poziomu, bo w dziecięcej nie ma kamer). Czelendż wprowadzono już w tylu poważnych dyscyplinach: sumo, siata, kosz, hokej, tenis, futbol amerykański, że kopana jawi się tu, jak skansen.
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori Czelendż wprowadzono już w tylu poważnych dyscyplinach: sumo, siata, kosz, hokej, tenis, futbol amerykański, że kopana jawi się tu, jak skansen.
No i dobrze, niech wprowadzą. Oduczanie symulowania OK.
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori Tak, ale teraz, jak się napastnik wywróci, to będzie albo żółta, albo karny.
Nie do końca - sędzia może uznać, że nie było ani faulu, ani symulacji - zawodnik źle zinterpretował przyczynę swojego wywalenia się. Takie coś też będzie w Kolegi systemie, koniecznie. A i tak zniechęcanie do symulowania będzie silne.
A tymczasem sędzia nie uznał prawidłowo zdobytej bramki dla Meksyku :/
Drugi gol dla Meksyku też nie uznany! Jakieś jaja!
To nie są jaja. My widzimy dużo więcej niż sędziowie. Albo dopuszczamy analizę powtórek przez sędziow, albo nie puszczajmy ich również widzom. A ten drugi spalony w stylu naszego meczu z Czarnogórą. Problematyczny, sędzia uznał, że to przedłużenie rogu główką wykonał Meksykaniec (i faktycznie by wtedy offside był). Ale to zrobił Kameruniec. Prawidłowa bramka.
JORGE>
To jest skandal. Meksy strzeliły dwie całkowicie prawidłowe bramki i nie uznano żadnej. Sędziowanie to jakiś dramat, już w tej naszej nędznej ekstraklasie nie ma aż tylu błędów!
Nie znam się, więc zapytam: czy przy rzucie rożnym może w ogóle być spalony? Bo skoro tak, to wystarczy, że cała drużyna broniących przeniesie się na połowę atakujących i nie będzie można dośrodkować.
Ta sytuacja trwa już od dawna. Wyniki Mistrzostw Świata ustalają sędziowie. Za komuny tak nie było (-:
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori czy przy rzucie rożnym może w ogóle być spalony?
Tylko wtedy, gdy dośrodkowanie zostanie przedłużone przez zawodnika drużyna atakującej do swojego kolegi, który w tym momencie będzie na spalonym.
Napisał/a: Kotoōshū KatsunoriPrzy rożnym spalony jest niemożliwy. Ale tu mamt sytuację taką, że po wybicu rogu jeden z piłkarzy dotknął piłkę głową, która spadła pod nogi, będącego w tym momencie na pozycji spalonej Meksykańca. Jeżeli założymy, że ten który dotknął piłkę to tez Meksykaniec (czyli wtedy podawał). A jak powtórka pokazała, piłkę zbijał gracz Kamerunu. Sędzia miał prawo tego nie widzieć.Nie znam się, więc zapytam: czy przy rzucie rożnym może w ogóle być spalony? Bo skoro tak, to wystarczy, że cała drużyna broniących przeniesie się na połowę atakujących i nie będzie można dośrodkować.
JORGE>
Napisał/a: Coriolanus Drugi gol dla Meksyku też nie uznany! Jakieś jaja!
Ano, liniowy od strony kamery jest chyba ślepy.
Napisał/a: ExecutorNapisał/a: Coriolanus Drugi gol dla Meksyku też nie uznany! Jakieś jaja!
Trzeba dodać, że przy obu bramkach był idealnie ustawiony, dokładnie w linii. Skandaliczne sędziowanie.
Napisał/a: ExecutorNapisał/a: Coriolanus Drugi gol dla Meksyku też nie uznany! Jakieś jaja!
Pierwsza bramka to wielbłąd. Przy drugiej zadziałał na intuicji. Na 100 takich przedłużeń 99 wykonuje zawodnik atakujący (trenuje się takie przedłużenia z rogu). Nie widział do końca więć założył. Ale piszę, to była bardzo trudna sytuacja, klasyczna do powtórki sędziowskiej.
JORGE>
Napisał/a: Kotoōshū KatsunoriNie znam się, więc zapytam: czy przy rzucie rożnym może w ogóle być spalony? Bo skoro tak, to wystarczy, że cała drużyna broniących przeniesie się na połowę atakujących i nie będzie można dośrodkować.
Spalonego wyznacza w tej sytuacji piłka.
Ergo, każde zagranie do tyłu, a więc nie po prostej z rzutu rożnego, powoduje, że nie ma spalonego.
Napisał/a: Konstanty Pawłowiczkażde zagranie do tyłu, a więc nie po prostej z rzutu rożnego, powoduje, że nie ma spalonego.
Nie. Każde bezpośrednie zagranie z rzutu rożnego nie powoduje spalonego. Tylko i wyłącznie drugi kontakt z piłką może zrobić spalonego.
Napisał/a: TeKaeN Nie. Każde bezpośrednie zagranie z rzutu rożnego nie powoduje spalonego. Tylko i wyłącznie drugi kontakt z piłką może zrobić spalonego.
Jak nie jak napisaliście obaj to samo tylko inaczej ;)?
Napisał/a: ExecutorNapisał/a: TeKaeN Nie. Każde bezpośrednie zagranie z rzutu rożnego nie powoduje spalonego. Tylko i wyłącznie drugi kontakt z piłką może zrobić spalonego.
Jak nie jak napisaliście obaj to samo tylko inaczej ;)?
nie napisali tego samego.
Content invalid
Dobry sędzia, dobry [głaszcze]. 9 punkciszów do typera (-:
Napisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind)
nie napisali tego samego.
Jak nie jak tak?
Napisał/a: TeKaeN Każde bezpośrednie zagranie z rzutu rożnego nie powoduje spalonego.
Napisał/a: Konstanty PawłowiczSpalonego wyznacza w tej sytuacji piłka.
Ergo, każde zagranie do tyłu, a więc nie po prostej z rzutu rożnego, powoduje, że nie ma spalonego.
?
Napisał/a: Kotoōshū Katsunori Dobry sędzia, dobry [głaszcze]. 9 punkciszów do typera (-:
Paczpan, u mnie też :D.
OK, można niby grać z rożnego do przodu, tylko nie widziałem takiego wykonania... nigdy :P.
Napisał/a: ExecutorOK, można niby grać z rożnego do przodu, tylko nie widziałem takiego wykonania... nigdy :P.
NIe widział Kolega goli szczelonych prosto z rogu?
Content invalid
Ja mam nadzieję, że po wyjściu z grupy oba zespoły zostaną zmiecione. Dość takiej piłki nożnej. Hiszpania zamuliła nasze Euro, tego samego w Brazylii już nie dadzą rady zrobić.
JORGE>
Napisał/a: JORGENo, ale brama na 1-1 klasyka.
JORGE>
Kurwens, oglądam na necie,podglądam rebelkę i któryś już raz mam info o bramce pięć minut przed.
Content invalid
Napisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind) NIe widział Kolega goli szczelonych prosto z rogu?
To nadal granie do tyłu jest :P.
Zaiste, rewelacja. van Persie, jak go nie lubię, pięknie to wykończył. Casillas mógł sobie popatrzeć.
Napisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind) Kurwens, oglądam na necie,podglądam rebelkę i któryś już raz mam info o bramce pięć minut przed.
Współczuję.
JORGE>
Była młodzieżówka Feyenoordu. Się wie.
りす いす れべるや!!!
Napisał/a: Executor To nadal granie do tyłu jest :P.
No jak? Przeca róg jest na linii bramkowej. To żeby szczelić z rogu, musi się walić w stronę odwrotną niż boisko.
Content invalid
Wykończenie znakomite, ale podanie to mistrzostwo świata, dawno czegoś takiego nie widziałem, że tak powiem, oldskólowe trochę.
JORGE>
Napisał/a: Plankton strzegący się psa(Wolfwind) Przeca róg jest na linii bramkowej. To żeby szczelić z rogu, musi się walić w stronę odwrotną niż boisko.
Ale piłka tak około dokładnie połowy drogi przemieszcza się ku środkowi boiska...
Napisał/a: JORGEWykończenie znakomite, ale podanie to mistrzostwo świata, dawno czegoś takiego nie widziałem, że tak powiem, oldskólowe trochę.
To też.
Napisał/a: Kotoōshū KatsunoriNie znam się, więc zapytam: czy przy rzucie rożnym może w ogóle być spalony? Bo skoro tak, to wystarczy, że cała drużyna broniących przeniesie się na połowę atakujących i nie będzie można dośrodkować.
Ok.
Rozwiewam wszelkie wątpliwości i szlus.
Zgodnie z przepisami gry w piłkę nożną - sezon 2013/14, artykuł 11:
zawodnik nigdy nie jest spalony gdy otrzymuje piłkę bezpośrednio z rzutu rożnego.
Napisał/a: JORGEWykończenie znakomite, ale podanie to mistrzostwo świata, dawno czegoś takiego nie widziałem, że tak powiem, oldskólowe trochę.
JORGE>
No podanie rzondziło. I to od reprezentacyjnego beniaminka.
りす いす れべるや!!!
Napisał/a: Executor3-1 Holandia trolluje Hiszpanię :)
ale dość poważnie skosił Kasijasa. Powinien być faul.
Content invalid
Napisał/a: Executor3-1 Holandia trolluje Hiszpanię :)
I dobrze. Choć powinno byc 2-1.
Edit: 3-1, bo vPersie właśnie dołożył.
りす いす れべるや!!!
brawo Holandia!
„kiedy już wszyscy coś uznali za słuszne, ty bądź tak uprzejmy i miej wątpliwość, gdyż oni wszyscy mogą się mylić”
Napisał/a: Piankowy Robben upokarza.
Ano, położył Casillasa i jeszcze go przeczołgał :C.
Od wielu lat na to czekałem - ogłaszam śmierć tikitaki. Sztandar wyprowadzić. A Holandia jest od dziś moim fanem.
Nic się nie stało, Dareczku nic się stało. "Może to i dobrze, że Hiszpanom przydarzyło się to na początku ?" Chile, Chile, Chile !!!
JORGE>
Toż to szok!
No i dobrze, że z hukiem odchodzi tiki sraka - wielkie usypianie widza i przeciwnika - zarówno w piłce klubowej, jak i reprezentacyjnej.
Szkoda tylko, że to Holandia...
e tam, Holandia dalej przegra jak tylko wyjdzie z grupy:) oby przegrala.
HIszpania gra na mistrzostwa a nie tylko na pojedyncze mecze. Bedzie dobrze:)
"Najlepszym ustrojem : komunizm warstwowy "
Robben zapierniczał jak na dopingu. Niesamowity.
Napisał/a: Dedurion No i dobrze, że z hukiem odchodzi tiki sraka - wielkie usypianie widza i przeciwnika - zarówno w piłce klubowej, jak i reprezentacyjnej.
Napisał/a: JORGEOd wielu lat na to czekałem - ogłaszam śmierć tikitaki. Sztandar wyprowadzić.
+1
Napisał/a: ExecutorNapisał/a: Dedurion No i dobrze, że z hukiem odchodzi tiki sraka - wielkie usypianie widza i przeciwnika - zarówno w piłce klubowej, jak i reprezentacyjnej.Napisał/a: JORGEOd wielu lat na to czekałem - ogłaszam śmierć tikitaki. Sztandar wyprowadzić.
+1
Nie żebym za tikitaką osobiście przepadał ale liczy się tylko wynik, w piłce, w życiu, wszędzie. 2 ME i 1 MŚ to jednak jest coś.
Jakkolwiek siłą rzeczy mam wielką sympatię dla Pomarańczek a ich dawniejszy Cruyffowski total football jest niewątpliwie ładniejszy od tiki taki to wielkich owoców nie przyniósł. Poza 88 rokiem przyniósł owoce w stylu Hiszpanii przed 2008 rokiem i Polski (na nieco niższym poziomie), czyli: Pięknie grali ale znów się zesrali i nic nie wygrali. A nie ma czegoś takiego jak piękna czy honorowa porażka.
Ale dzisiaj możemy się pocieszyć ;-)
りす いす れべるや!!!
Napisał/a: Piankowy Nie żebym za tikitaką osobiście przepadał ale liczy się tylko wynik, w piłce, w życiu, wszędzie. 2 ME i 1 MŚ to jednak jest coś.Jakkolwiek siłą rzeczy mam wielką sympatię dla Pomarańczek a ich dawniejszy Cruyffowski total football jest niewątpliwie ładniejszy od tiki taki to wielkich owoców nie przyniósł. Poza 88 rokiem przyniósł owoce w stylu Hiszpanii przed 2008 rokiem i Polski (na nieco niższym poziomie), czyli: Pięknie grali ale znów się zesrali i nic nie wygrali. A nie ma czegoś takiego jak piękna czy honorowa porażka.
Ale co ma z tego wynikać? Różne drużyny wygrywały i różne przegrywały. Nie wygrywała tylko tiki taka i nie przegrywał tylko totall football - filozoficznie rzeknę. Tiki sraka to raptem parę lat, a przed nią był nie tylko piękny, ale mało skuteczny futbol totalny, lecz także masa innych zwycięskich zespołów, w moim odczuciu o niebo ciekawiej grających od usypiaczy z Barcelony i szerzej: Hiszpanii.
Napisał/a: Dedurion Tiki sraka to raptem parę lat, a przed nią był nie tylko piękny, ale mało skuteczny futbol totalny, lecz także masa innych zespołów i stylów
Właśnie. Brazylia ery Grubasa i Roberta Karola nie grała tikitaki, grała i skutecznie i ładnie.