Czy perceptorzy mediów publicznych zechcieliby się podzielić wrażeniami odnośnie klimatu/przekazu narracji na przykładzie choćby Wiadomości? Jak to teraz wygląda, pod nowym reżimem? Co się już teraz zmieniło?
Reżyseria: Peyo
“You need Power, only when you want to do something harmful otherwise Love is enough to get everything done.” Charlie Chaplin
Dzisiaj Piotr Bączek zwrócił panu Rachoniu uwagę, że trochę za bardzo grzeją się bzdurnym showem Tuska, zamiast zajmować się poważnymi rzeczami i miał rację.
Często publicystyka (przynajmniej ta część, którą czasem oglądam) jest nastawiona na takie bzdury, że chce się płakać. Byle tylko nasi kibole mieli równie dużo rozrywki, co kibole postkomuny mają w TVN24.
Żeby choć cień finezji był w tych felietonach... to nie... pałą leją po łbach na rozkaz. Byle mocniej.
Choć nie zawsze tak jest.
W Święta trochę oglądałem. Dostrzegam u pracowników TVP wysoki poziom świadomości politycznej... wiedzą o co biega i co i jak. Chwali się.
Mówię jak ma być.
Media usłużnie donoszą:
"72 proc. odbiorców kablówek i 75 proc. odbiorców platform cyfrowych jest przeciwnych temu, by ich operator przekazywał Poczcie Polskiej dane osobowe umożliwiające ściąganie abonamentu radiowo-telewizyjnego."
"Duża część badanych wolałaby zrezygnować z kanałów TVP, by uniknąć tego scenariusza, a kilkanaście proc. badanych abonentów płatnej TV twierdzi, że po wprowadzeniu przepisów wypowie umowę operatorowi. Gdyby rzeczywiście tak zrobili, rynek płatnej TV straciłby blisko 1,5 mln klientów (gospodarstw domowych)."
Czyli co? Jeśli znacząca część faktycznie zrobi, jak deklaruje, TVP zyska mało, kablówki stracą dużo. Zgaduję, że zyskają VODy.
Szkoda, że kwestii abonamentu nie dokończył rząd poprzedni, bo przecież też chcieli pełnej ściągalności. A tak - wszystko na PiS.
Było robić od gospodarstwa domowego, a nie jakieś dziwne pomysły z kablówkami... Albo od PIT - każdy kto płaci PIT - płaci abo i tyle.
Mój system RPG Science Fiction www.glebiaprzestrzeni.pl
Budowanie wspólnoty:
“You need Power, only when you want to do something harmful otherwise Love is enough to get everything done.” Charlie Chaplin
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiBudowanie wspólnoty:
Wiesz Tadziu, to jest z Twojej strony tandetne estetyzowanie. Mamy już za sobą "doświadczenie społeczne" za pomocą którego peowska dzicz chciała wygonić modlących się spod krzyża na KP. Mamy za sobą "doświadczenie" w postaci śmierci Marka Rosiaka.
A ty rozdzierasz jedwabną bluzeczkę na biuście z powodu określenia "barbarzyńcy"?
Ty jesteś jakiś nietypowy, albo resortowy.
PS. Przynajmniej do telewizji trafiają teraz ładne dziewczyny. ;o)
Wiem jak wyglądają miesięcznice. Bo wielokrotnie brałem w nich udział. Obstawiam, że więcej razy niż Kolega.
Ale nie trzeba w nich nawet osobiście uczestniczyć, aby wiedzieć, że mają również charakter polityczny. Wystarczy posłuchać przemówień JK.
Ta taczka dla Bolka też ma coś wspólnego z religią?
Andrzejek Hadacz też brał udział i pewnie częściej niż ja. A Twoja narracja Tadziu jest jako żywo wyjęta z przekazu dnia obowiązującego w TVN. Ja nie pisałem, że miesięcznice mają "coś wspólnego z religią", tylko że mamy doświadczenie barbarii, która atakowała swego czasu modlących się przy krzyżu. Tak się składa, że w zasadzie jest to ta sama menażeria, która gasiła pety na szyjach modlących się i sikała do zniczy.
Vulgo: nie piedrol Tadziu jak mała dziewczynka, która się wczoraj urodziła. Ok?
Napisał/a: consumerA Twoja narracja Tadziu jest jako żywo wyjęta z przekazu dnia obowiązującego w TVN.
Cóż, Twoja jest taka sama jak w obecnej TVP...
Napisał/a: consumerJa nie pisałem, że miesięcznice mają "coś wspólnego z religią", tylko że mamy doświadczenie barbarii, która atakowała swego czasu modlących się przy krzyżu. Tak się składa, że w zasadzie jest to ta sama menażeria, która gasiła pety na szyjach modlących się i sikała do zniczy.
A to określenie na pasku w TVP Info odnosiło się do tych, którzy atakowali wczoraj modlących się ludzi?
Napisał/a: consumerVulgo: nie piedrol Tadziu jak mała dziewczynka, która się wczoraj urodziła. Ok?
Sam jesteś jak dziecko, bo nie chcesz zauważyć, że PiS przede wszystkim gra na emocjach prostych ludzi (na Twoich zresztą również). I poza tym nie ma im praktycznie nic do zaoferowania.
A jakie jest Polskie Radio po PO?
"Prowadzący „Sygnały dnia” Wojciech Dąbrowski rozstaje się z Polskim Radiem – dowiaduje się 300POLITYKA. Według naszych informacji, bezpośrednim powodem takiej decyzji jest piątkowy wywiad z premier Beatą Szydło. Dziennikarz w rozmowie z nami nie chciał komentować sprawy, ale przyznał, że został poproszony o wzięcie nieplanowanego urlopu z sugestią, że do pracy w PR nie ma już powrotu.
Dąbrowski w trakcie rozmowy z szefową rządu pytał m.in. jak to się stało, że nie było jej w grupie, która spotkała się z prezydentem USA. Poruszył także temat kongresu PiS, na którym Szydło nie zabrała głosu. „To już kolejna taka sytuacja, można powiedzieć, gdzie jest pani w cieniu. Jak pani to skomentuje?” – pytał. W rozmowie pojawił się też wątek Puszy Białowieskiej i UNESCO.
To właśnie u Wojciecha Dąbrowskiego ministra środowiska Jan Szyszko wypowiedział słynne słowa o Ince."
Napisał/a: Tadeusz Zakrzewski„To już kolejna taka sytuacja, można powiedzieć, gdzie jest pani w cieniu. Jak pani to skomentuje?”
i jak skomentowała?
I find your lack of faith disturbing
TVP Propaganda (Na logo jeszcze dla ściemy widnieje TVPINFO) to już nawet nie jest stronnicze medium czy tuba rządowa - to jeszcze dałoby się zaakceptować. To już oddziały hunwejbinów "dobrozmianowej" rewolucji kulturalnej.
@Filioquist
Jednak jest trochę dziwne, że Premier RP ma w rzeczywistości niższą pozycję niż prezes partii...
Napisał/a: japiszTVP Propaganda (Na logo jeszcze dla ściemy widnieje TVPINFO) to już nawet nie jest stronnicze medium czy tuba rządowa - to jeszcze dałoby się zaakceptować. To już oddziały hunwejbinów "dobrozmianowej" rewolucji kulturalnej.
jest wolność - ja TVP nie oglądam a Kulega może oglądać TVN24
proszę nie zapomnieć podziękować Prezesowi, któremu tę wolność zawdzięczamy
Napisał/a: Filioquist jest wolność - ja TVP nie oglądam a Kulega może oglądać TVN24
Haha, gdy TVP było prywatnym medium to można byłoby tak napisać...
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiHaha, gdy TVP było prywatnym medium to można byłoby tak napisać...
żadna różnica, TVN był prywatny i był tubą poprzedniego rządu
to dopiero dziwy
Napisał/a: Filioquist bywało jeszcze dziwniej
Lepsze to niż rządy pułkowników, ale do normalności nadal daleko.
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiNapisał/a: Filioquist bywało jeszcze dziwniejLepsze to niż rządy pułkowników, ale do normalności nadal daleko.
albo rządy apolitycznego "Prezydenta UE"
Napisał/a: Filioquist żadna różnica, TVN był prywatny i był tubą poprzedniego rządu
Oczywiście. Żadna.
było tak, że wszystkie wiodące media telewizyjne były tubą rządu, a teraz chciałby Kulega, żeby od razu wszystkie wiodące media telewizyjne stały się biczem rządu?
nie za dużo by Kulega od razu chciał?
@agent01
Oczywiście mój sprzeciw wobec kompletnego upolitycznienia mediów publicznych musi wynikać z tego, że jestem za POstkomuną. Nie może się przecież brać z obawy, że kiedyś łajba może przechylić się w drugą stronę i wtedy to patriotyczna część społeczeństwa będzie mocno poszkodowana.
Dwa. Jakoś PiS nie chce wesprzeć Telewizji Republika... A mógłby sporo dla nich zrobić. Mógłby w ogóle gruntownie zmienić media w Polsce. Ale nie... Jakoś nie.
Napisał/a: Filioquist jest wolność - ja TVP nie oglądam a Kulega może oglądać TVN24
To proszę nie ściemniać że to niby tv publiczna.
W obecnym ustroju publiczne oznacza po prostu partyjne...
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiW obecnym ustroju publiczne oznacza po prostu partyjne...
W USA jest lepiej, nespa? Wszystko prywatne, a jakie, qwa, prawdomówne! Tramp na jakie media narzeka? Na tvp?
Napisał/a: japiszNapisał/a: Filioquist jest wolność - ja TVP nie oglądam a Kulega może oglądać TVN24
To proszę nie ściemniać że to niby tv publiczna.
a jaka?
co telewizję czyni "publiczną"?
Napisał/a: consumerNapisał/a: Tadeusz ZakrzewskiW obecnym ustroju publiczne oznacza po prostu partyjne...
W USA jest lepiej, nespa? Wszystko prywatne, a jakie, qwa, prawdomówne! Tramp na jakie media narzeka? Na tvp?
Tak, w USA jest lepiej! Nikt za pieniądze podatników nie uprawia prymitywnej partyjnej propagandy!
A że część mediów manipuluje? Tak było, jest i będzie. Trudno coś na to poradzić. Obecnie ludzie lubią się karmić kłamstwem. Takie czasy.
Napisał/a: Filioquistco telewizję czyni "publiczną"?
https://www.arslege.pl/misja-publiczna-publicznej-radiofonii-i-telewizji/k667/a51168/
no właśnie - telewizja publiczna to jedno a misja publiczna telewizji publicznej to co innego - sama ustawa rozróżnia
ta telewizja jest publiczna mimo niedociągnięć w realizacji misji
z przyjemnością oglądam TVP INFO, nawet jeśli są jakieś przechyły,
to po latach /autocenzura/ jest to dobrą odtrutką. Poza tym, chyba nie
czas i miejsce na tzw. całkowity obiektywizm, cokolwiek by to znaczyło...
Lupus lupini lupus est! (ανώνυμος)
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiNapisał/a: consumerNapisał/a: Tadeusz ZakrzewskiW obecnym ustroju publiczne oznacza po prostu partyjne...
Tak, w USA jest lepiej! Nikt za pieniądze podatników nie uprawia prymitywnej partyjnej propagandy!
A że część mediów manipuluje? Tak było, jest i będzie. Trudno coś na to poradzić. Obecnie ludzie lubią się karmić kłamstwem. Takie czasy.
A Soros nie jest podatnikiem? A to za jego pieniądze prywatne telewizje kłamią. I to ma być lepsze rozwiązanie zdaniem Tadzia? Jedynym kryterium jest to za czyją kasę się kłamie? Ciekawa teza. Poza tym Tadziu: o jakich kłamstwach tvp mówisz? Bo jakoś sobie nie przypominam, żeby tvp była złapana na kłamstwie.
Napisał/a: Tulis Minorez przyjemnością oglądam TVP INFO, nawet jeśli są jakieś przechyły,
to po latach /autocenzura/ jest to dobrą odtrutką. Poza tym, chyba nie
Dziennikarz "Sygnałów dnia" w radiowej Jedynce Wojciech Dąbrowski stracił pracę po wywiadzie z premier Beatą Szydło, w którym zadawał jej niewygodne pytania — źródła Onetu potwierdzają doniesienia serwisu 300polityka.pl.
Wojciech Dąbrowski rozmawiał z premier Beatą Szydło w piątek rano. 300Polityka.pl przypomina, że Dąbrowski w trakcie rozmowy z szefową rządu pytał m.in., jak to się stało, że nie było jej w grupie oficjeli, którzy spotkali się z prezydentem USA. Przypomniał także, że na niedawnym kongresie PiS Szydło nie zabrała głosu, co zdziwiło wielu obserwatorów sceny politycznej. W rozmowie pojawił się też wątek postulatu UNESCO dotyczącego wstrzymania wycinki drzew w Puszczy Białowieskiej.
REKLAMA
Według naszych ustaleń, po wywiadzie wściekły był prezes Polskiego Radia Jacek Sobala, od lat związany z PiS. Według informacji Onetu, na jego polecenie Dąbrowski został wezwany na dywanik przez szefów radiowej Jedynki. Wysłano go na przymusowy urlop.
Pytamy Dąbrowskiego: Czy łączy pan ten wymuszony urlop z wywiadem z panią premier?
- Tak, bo to nastąpiło tego samego dnia. Wieczorem zostałem wezwany do radia i zgłoszono mi konkretne uwagi do wywiadu — przyznaje dziennikarz w rozmowie z Onetem.
Czy pojawiła się sugestia ze strony pańskich zwierzchników, że nie wróci pan już na antenę? - Tak, padła sugestia, że nie mam powrotu do radia.
W rozmowie z "Presserwisem" wicedyrektor radiowej Jedynki Marek Mądrzejewski oświadczył: — Nie mam niczego do komentowania. Wedle mojej wiedzy, Wojciech Dąbrowski wziął urlop. Nie zostałem poinformowany o jakiejś innej jego decyzji.
Mówię jak ma być.
Napisał/a: Tulis Minorechyba nie
poniekąd jak naucza A. Michnik "całkowity obiektywizm" to ideologiczna manipulacja, prawdziwemu dziennikarzowi "nie może być wszystko jedno"
Napisał/a: consumerA Soros nie jest podatnikiem? A to za jego pieniądze prywatne telewizje kłamią. I to ma być lepsze rozwiązanie zdaniem Tadzia? Jedynym kryterium jest to za czyją kasę się kłamie? Ciekawa teza. Poza tym Tadziu: o jakich kłamstwach tvp mówisz? Bo jakoś sobie nie przypominam, żeby tvp była złapana na kłamstwie.
Prywatne kłamią za własne. Naprawdę nie widzi Kolega różnicy?
Nie mówiłem o kłamstwie tvp, ale mediów prywatnych.
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiNapisał/a: consumerA Soros nie jest podatnikiem? A to za jego pieniądze prywatne telewizje kłamią. I to ma być lepsze rozwiązanie zdaniem Tadzia? Jedynym kryterium jest to za czyją kasę się kłamie? Ciekawa teza. Poza tym Tadziu: o jakich kłamstwach tvp mówisz? Bo jakoś sobie nie przypominam, żeby tvp była złapana na kłamstwie.
Prywatne kłamią za własne. Naprawdę nie widzi Kolega różnicy?
Nie mówiłem o kłamstwie tvp, ale mediów prywatnych.
Jak za platfusow tvp klamala to gdzie sie kolega chowal? Kolegi obiktywizm przypomina wypociny Lisa
"Tylko prawda jest ciekawa"
A rozmawiamy o czasach platfusów?
O czym tutaj mówić? Moim zdaniem zmieniła się tylko jedna rzecz. Chodzi mi rzecz jasna o kierunek przychylności.
Do zmiany losu wystarczy mały, malutki kamyczkek, o który ktoś się potknie i nawet go nie zauważy
Kolega ewidentnie tęskni do narracji poprzedniej władzy, bo inaczej tego nie sposób wytłumaczyć. Jak niby ma komentować wydarzenia polityczne TVP? Ma nawoływać do kontrmanifestacji smoleńskich jak TVN? Nie wiem co kolega próbuje tu roić, ale całkowicie mu to nie wychodzi. Lepiej stanie kolega z otwartą przyłbicą i powie jasno, że marzy mu się powrót rządów platfusów. Wole już Anastazego od kolegi szpagatów intelektualnych, typu jestem za a nawet przeciw.
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/korona-krolow-serial-tvp-o-kazimierzu-wielkim
"Telewizja Polska zaczęła produkcję serialu „Korona królów” opowiadającego o losach Kazimierza Wielkiego. - To pierwsza wielka produkcja Telewizji Polskiej od ponad 30 lat, która pokaże piękno naszej historii, czasy odbudowywania państwowości - zapowiada Jacek Kurski, prezes TVP."
Boję się, że nie dadzą rady :/
A byłoby fajnie, jakby chociaż dorosło jakością do Wspaniałego Stulecia.
Niestety, zdjęcie promocyjne (?) jakie wyciekło - nie napawa optymizmem.
Mój system RPG Science Fiction www.glebiaprzestrzeni.pl
Po takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Napisał/a: Unknown_UserBoję się, że nie dadzą rady :/
A byłoby fajnie, jakby chociaż dorosło jakością do Wspaniałego Stulecia.
Niestety, zdjęcie promocyjne (?) jakie wyciekło - nie napawa optymizmem.
Co to za aktor na tym zdjęciu (jako Władysław Łokietek?) - bo nie mogę rozpoznać?
Przy okazji jeszcze jest zajawka że będą jakieś ekranizacje powieści Wildsteina i Krajewskiego.
Wildstein - człowiek politycznie słuszny to oczywiste że trzeba mu coś załatwić; Krajewski - obstawiam że raczej coś o Lwowie, bo Breslau pewnie nie przejdzie w telewizji narodowej (edit. faktycznie chodzi o powieść Erynie; szkoda, bo jest słabsza od powieści z cyklu o E. Mocku).
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPo takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Sam jesteś kiczowaty mistrzu.
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPo takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Mógłby Kolega zastosować tą złotą zasadę do własnych wpisów. Też chyba mogłyby w najbliższym czasie nie powstawać.
Content invalid
Napisał/a: consumerNapisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPo takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Ja tylko za własne :)
Tak, to były wybitne dzieła polskiej kinematografii, które śmiało możemy pokazywać światu!
Napisał/a: Plankton vel WolfwindNapisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPo takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Mógłby Kolega zastosować tą złotą zasadę do własnych wpisów. Też chyba mogłyby w najbliższym czasie nie powstawać.
Ale jakoś mnie jeszcze Kolega nie zaplonkował...
Napisał/a: japisz Co to za aktor na tym zdjęciu (jako Władysław Łokietek?) - bo nie mogę rozpoznać?
https://goo.gl/6xDVeM
W_i_e_c_h_u W_ó_j_c_i_k
dwie stopki
dobry polski film historyczny o "czasach odbudowywania państwowości":
https://www.youtube.com/watch?v=Me_N76FU0FA
jakby to było coś w tym stylu, nawiązujące do stylu Parnickiego, to biję brawo
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiNapisał/a: Plankton vel WolfwindNapisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPo takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Ale jakoś mnie jeszcze Kolega nie zaplonkował...
Nie. Ja nie plonkuję.
Content invalid
To może czas zacząć? Co za problem?
Ja nie oczekuję dzieła wybitnego. Ale nie rozumiem dlaczego ostatnimi czasy nie byliśmy w stanie stworzyć nawet takich filmów jak czeska Operacja Anthropoid czy Azyl. W pierwszym pojawiają się zagraniczne gwiazdy, w tym Dorociński :) A drugi jakby został stworzony przez Amerykanów z litości, którzy nie mogli już patrzeć na nasze rodzime produkcje historyczne i postanowili nam dopomóc...
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiTak, to były wybitne dzieła polskiej kinematografii, które śmiało możemy pokazywać światu!
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiNapisał/a: consumerNapisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPo takich kiczowatych produkcjach jak Katyń, Miasto 44 czy 1920 Bitwa Warszawska lepiej chyba, żeby następne w najbliższym czasie już nie powstawały. Skutek jest bowiem odwrotny od zamierzonego.
Ja tylko za własne :)
Tak, to były wybitne dzieła polskiej kinematografii, które śmiało możemy pokazywać światu!
Wiadomo że za platfusów powstawało wszystko do dupy, bo takie były rozkazy, wszystko co Polskie miało być do dupy. Wszystko sprzedać rozgrabić,a Polakom ciągle przypominać, że się do niczego nie nadają, Wiem Tadziu, że tęsknisz za tymi czasami, ale wbij sobie mocno do głowy (najlepiej czymś twardym i solidnie), że dłuuugo dłuuuuuuuuuuuuugo to już nie wróci
Wiadomo, że tęsknię. Przecież nie popieram PiS-u.
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiWiadomo, że tęsknię. Przecież nie popieram PiS-u.
Każdym prawie postem dajesz tego wyraz, dokładnie tak jak twoi idole lisy czy inne lufty. Zapyziała inteligencja, która uważa się za panów z wyższej kasty, a w rzeczy samej to niedorobione tępole bez honoru czci i klasy. Chcesz do takich zaprzańców równać? Byś się Tadziu wstydził, poszedł po rozum do głowy i zaczął kibicować naszym.
A jednak był dzisiaj zamach.
Napisał/a: Unknown_UserA byłoby fajnie, jakby chociaż dorosło jakością do Wspaniałego Stulecia.
Tu są ciekawsze zdjęcia z planu:
Może to ma być komedia, coś jak "Czarna Żmija"? Satyra na historię upadłego imperium. Ścieżkę dźwiękową mógłby napisać Zenon Martyniuk.
Co do "Wspaniałego stulecia" - obejrzałem kilka odcinków i nie uważam, żeby to był dobry wzorzec.
Lepiej pójść coś w rodzaju bieda-"Gry o tron": jak już człowiek pogubi się w tej całej polityce, to zawsze może pooglądać falujące biusty. W końcu atrakcyjnych Polek u nas nie brak.
Somewhere there must be a realm between, a realm akin to that ultimate realm where motion becomes rest and rest motion- Yukio Mishima
Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiTo może czas zacząć? Co za problem?
Żaden, ale jednak wierzę że można Koledze uświadomić bezsensowność Kolegi paradygmatu.
Content invalid
Napisał/a: FilioquistNapisał/a: japiszNapisał/a: Filioquist jest wolność - ja TVP nie oglądam a Kulega może oglądać TVN24
To proszę nie ściemniać że to niby tv publiczna.a jaka?
co telewizję czyni "publiczną"?
Zarabiają w niej osoby publiczne. Jak w domu.