...ma jakoby oficjalnie już/znowu powstać na Pomorzu.

https://tinyurl.com/ybj5dzhc

"Decyzja o budowie zapadła – wynika z informacji DGP. Do wyboru są dwie lokalizacje na północy kraju. Brakuje jednak szczegółów finansowania i technologii dla siłowni."

Przypuszczam, że zanim uzupełnią "szczegóły finansowania i technologii", nie mówiąc o budowie, doczekamy się efektywnych reaktorów fuzyjnych.

Reżyseria: Peyo

Aaaa, to dlatego wacha poszła w góre.

Napisał/a: DGPDecyzja o budowie zapadła – wynika z informacji DGP. Do wyboru są dwie lokalizacje na północy kraju. Brakuje jednak szczegółów finansowania i technologii dla siłowni.

"Analizujemy możliwość budowy elektrowni jądrowej. Ja sam, o czym mówiłem w jednym z wywiadów dla portalu wnp.pl, jestem zwolennikiem budowy takiej elektrowni.
Natomiast żadna decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła. W Ministerstwie Energii - ale jeszcze nie chodzi o cały rząd - jesteśmy przekonani, że ze względów emisyjnych powinniśmy umieścić w naszym miksie energetycznym elektrownię jądrową. Jednak trzeba pokazać między innymi to, że nas stać na takie przedsięwzięcie.(...)
Są wyznaczone dwie wstępne lokalizacje, gdzie prowadzone są badania środowiskowe, czyli w Żarnowcu oraz w gminie Choczewo. Cały czas te lokalizacje są analizowane pod różnym kątem. Chodzi o to, że gdyby decyzja o budowie elektrowni jądrowej zapadła, to resort energii musi być do tego odpowiednio przygotowany."
http://www.wnp.pl/wiadomosci/minister-tchorzewski-dla-wnp-pl-nie-ma-decyzji-o-budowie-elektrowni-jadrowej,303501_1_0_0.html

Splonkowani: Roberto Carlos, Michał Baczek

Min. Tchórzewski słusznie wypowiada się ostrożnie. Elektrownię jądrową dobrze by mieć dla dywersyfikacji produkcji energii, ale szkopuł w tym, że to cholernie droga inwestycja + związanie z dostawcą technologii i paliwa jądrowego (w grę wchodzi praktycznie tylko fr. EDF lub rus. Rosatom). Nie dziwię się że rząd nie chce pakować się na hurra w tak poważna inwestycję.

Czyli dalej za państwowe tuczyć się będą partyjne gnidy.

Czy ktokolwiek z Was wie ile mln PLN nam rząd kradnie aby rozdać to swoim ludziom, którzy od dekad myślą nad budową niepotrzebnej jak na drugą dekadę XXI w. elektrowni atomowej? Ktoś wie?

You can sell people crap and make them eat it.

Komisjo Unioeuropejska, broń nas przed Czernobylem 2!

Oby

Zachowaj Porządek, a Porządek zachowa Ciebie

Ktoś wie jakie są możliwości - w proporcji do kosztów- pozyskiwania energii elektrycznej.
Co się najbardziej opłaca dziś i za 12/40 lat?

Napisał/a: japisz

Min. Tchórzewski słusznie wypowiada się ostrożnie. Elektrownię jądrową dobrze by mieć dla dywersyfikacji produkcji energii, ale szkopuł w tym, że to cholernie droga inwestycja + związanie z dostawcą technologii i paliwa jądrowego (w grę wchodzi praktycznie tylko fr. EDF lub rus. Rosatom). Nie dziwię się że rząd nie chce pakować się na hurra w tak poważna inwestycję.

No, największe będą koszty jej likwidacji i składowania zużytego paliwa.
Ale to już inni będą rządzili.

Napisał/a: Rebeliant

Czyli dalej za państwowe tuczyć się będą partyjne gnidy.

Czy ktokolwiek z Was wie ile mln PLN nam rząd kradnie aby rozdać to swoim ludziom, którzy od dekad myślą nad budową niepotrzebnej jak na drugą dekadę XXI w. elektrowni atomowej? Ktoś wie?

10/10

Za ile lat koszty zaczęłyby się zwracać?

prawilny wędkarz to wojownik trzciny nie spuszcza z oka grillującej rodziny

Napisał/a: Jiuser π

Za ile lat koszty zaczęłyby się zwracać?

Nie zwrócą się wcale, bo są deficytowe. Prąd z atomowych reaktorów jest najdroższy ze wszystkich typów elektrowni, koszt budowy kompleksu ogromny i nieznane, choć prawdopodobnie gigantyczne koszty wygaszenia elektrowni i astronomiczne koszty składowania odpadów na koniec.

Elektrownie atomowe nie są nigdzie budowane przez prywatne firmy, bo te już dobrze wiedzą, że nie zarobią. Branża się mocno przeliczyła.

Ok, dzięki. Jak jesteś zorientowany w temacie to może napiszesz jak to jest z ubezpieczeniem takiej elektrowni? Ciekawy temat i pewnie ogromne stawki.

prawilny wędkarz to wojownik trzciny nie spuszcza z oka grillującej rodziny

Niemce wyszli z atomu z przyczyn politycznych,
cnoty , które oszalały nakazują zlikwidować diesle, bo co2, jak zredukowali co2, to wyskoczyły Pm10 i inne atrakcje

elektrownia atomowa pozwala przy odrobinie dobrych wiatrów i programowi armaty zamiast masła zrobić se bomkę A, aaaa toooo już inna para kalo szy, i może byc punktem krystalizacji Międzymoża

"Nic tak nie niszczy rozwoju, jak jego czysto pragmatyczne ukierunkowanie". Ezra P. silesaurus

Nie jestem na tyle zorientowany by wiedzieć ile kosztuje ubezpieczenie elektrowni atomowej w przypadku katastrofy ekologicznej. W kwestii zagadnienia o jakim rozmawiamy dotarłem w swoim życiu do kilku informacji naukowych, kilku informacji biznesowych a także posiadam ogólną wiedzę teoretyczną nt. elektrowni atomowych. Wyciągam wnioski na podstawie tej właśnie wiedzy. Mogę porozmawiać przy piwie, ale podczas rozmowy ze specjalistą miałbym szereg pytań i silną rządzę poznawczą.

Wracając do tematu, to nie wyobrażam sobie aby było tanio (nawet w skali budżetów narodowych krajów Europy) ubezpieczyć elektrownię atomową od skażenia tysięcy kilometrów kwadratowych ziemi, zatrucia wód gruntowych i powierzchniowych, kosztów usuwania skutków katastrofy. Mowa o miliardach € odszkodowania. Strzelam (na podstawie frywolnych szacunków i obliczeń), że rocznie to kwota 10-20 mln €.
BTW: Kilka ciekawostek:

1) Elektrownię atomową buduje się 5-12 lat od momentu startu inwestycji do momentu podpięcia do sieci energetycznej.

2) Elektrownie atomowe jakie się obecnie buduje są 2-3-krotnie mniej wydajne od naszej Elektrowni Bełchatów.

Ważny element, pomijany zazwyczaj w takich dyskusjach, to ogólny poziom technologiczny i naukowy. Jeżeli nie outsourcuje się wszystkiego, to trzeba specjalistów, nowych podejść technicznych i takie tam. To jest całkiem fajna sprawa i ważna dla państwa, które ma jakieś tam ambicje.

Mój system RPG Science Fiction www.glebiaprzestrzeni.pl

Napisał/a: christophelektrownia atomowa pozwala przy odrobinie dobrych wiatrów i programowi armaty zamiast masła zrobić se bomkę A, aaaa toooo już inna para kalo szy, i może byc punktem krystalizacji Międzymoża

ototo, nic innego

I find your lack of faith disturbing

Napisał/a: Rebeliant Elektrownie atomowe nie są nigdzie budowane przez prywatne firmy, bo te już dobrze wiedzą, że nie zarobią. Branża się mocno przeliczyła.

Napisał/a: Rebeliant 2) Elektrownie atomowe jakie się obecnie buduje są 2-3-krotnie mniej wydajne od naszej Elektrowni Bełchatów.

Nie wiem na ile te informacje są zbieżne z realiami, ale pą minister podkreśla, że chęć włączenia atomu w polski miks energetyczny, wynika z bezemisyjności tej technologii.
Która technologia bezemisyjna jest wydajniejsza?
Polska jest związana jakimiś-tam umowami, z których zamierza się wywiązywać.

Fallout: Koszalin?

może to przeproszenie, za przeproszeniem, za Caracale?
czyż byż Antuan widział potrzebę?

"Nic tak nie niszczy rozwoju, jak jego czysto pragmatyczne ukierunkowanie". Ezra P. silesaurus

Napisał/a: post-gienek

Napisał/a: Rebeliant Elektrownie atomowe nie są nigdzie budowane przez prywatne firmy, bo te już dobrze wiedzą, że nie zarobią. Branża się mocno przeliczyła.

Napisał/a: Rebeliant 2) Elektrownie atomowe jakie się obecnie buduje są 2-3-krotnie mniej wydajne od naszej Elektrowni Bełchatów.

Nie wiem na ile te informacje są zbieżne z realiami, ale pą minister podkreśla, że chęć włączenia atomu w polski miks energetyczny, wynika z bezemisyjności tej technologii.
Która technologia bezemisyjna jest wydajniejsza?
Polska jest związana jakimiś-tam umowami, z których zamierza się wywiązywać.

Myślę, że można by było postawić na odpowiedź, że najbardziej wydajną elektrownią nie emitującą gazów cieplarnianych są pionowe wiatraki zaprojektowane przez naszego rodaka. Mają znacznie większą wydajność niż te klasyczne, można ich upchnąć więcej na tym samym terenie, nie powodują efektów migotania, nie stanowią zagrożenia dla ptaków.

Elektrownia atomowa jest elektrownią emitującą gazy cieplarniane. Elektrownia atomowa generuje, a tym samym emituje ogromne ilości pary wodnej.

Napisał/a: Rebeliant Elektrownia atomowa generuje, a tym samym emituje ogromne ilości pary wodnej.

Parę wodną emitują też elektrownie konwencjonalne z chłodniami kominowymi, więc to raczej nie jest specyfika elektrowni atomowych.

Somewhere there must be a realm between, a realm akin to that ultimate realm where motion becomes rest and rest motion- Yukio Mishima

Mam nadzieje, ze nam tego gowna, ktore kosztuje grube miliardy nikt nigdy nie zafunduje.

"Tylko prawda jest ciekawa"

Napisał/a: Rebeliant Myślę, że można by było postawić na odpowiedź, że najbardziej wydajną elektrownią nie emitującą gazów cieplarnianych są pionowe wiatraki zaprojektowane przez naszego rodaka. Mają znacznie większą wydajność niż te klasyczne, można ich upchnąć więcej na tym samym terenie, nie powodują efektów migotania, nie stanowią zagrożenia dla ptaków.

To na poważnie, czy to jest kolejny zderzak Łągiewki?
Takie super najlepsiejsze, tylko nikt się nie chce na tym poznać...

Napisał/a: Rebeliant Elektrownie atomowe nie są nigdzie budowane przez prywatne firmy

Oprócz minielektrowni atomowych na Alasce ;)

Napisał/a: akcja bezpośrednia

Napisał/a: Rebeliant Elektrownia atomowa generuje, a tym samym emituje ogromne ilości pary wodnej.

Parę wodną emitują też elektrownie konwencjonalne z chłodniami kominowymi, więc to raczej nie jest specyfika elektrowni atomowych.

Nie, ale mowa była o elektrowniach nieemisyjnych, zatem wskazałem, że atomowa także emituje.

Napisał/a: Executor

Napisał/a: Rebeliant Elektrownie atomowe nie są nigdzie budowane przez prywatne firmy

Oprócz minielektrowni atomowych na Alasce ;)

100% kapitału prywatnego?

No dobrze, a dlaczego nie wrócic do inicjatywy małych elektrowni wodnych. W l. 90-tych to sie ładnie rozwijało dopóki górnicy nie zaczeli palic opon i okazało sie, ze węgiel to nasze sumienie i w ogóle.

Napisał/a: post-gienek

Napisał/a: Rebeliant Myślę, że można by było postawić na odpowiedź, że najbardziej wydajną elektrownią nie emitującą gazów cieplarnianych są pionowe wiatraki zaprojektowane przez naszego rodaka. Mają znacznie większą wydajność niż te klasyczne, można ich upchnąć więcej na tym samym terenie, nie powodują efektów migotania, nie stanowią zagrożenia dla ptaków.

To na poważnie, czy to jest kolejny zderzak Łągiewki?
Takie super najlepsiejsze, tylko nikt się nie chce na tym poznać...

Czy ja wiem? http://odnawialnezrodlaenergii.pl/energia-wiatrowa-aktualnosci/item/1158-pionowe-silownie-wiatrowe-polski-wynalazek-przyszloscia-oze

Moje zdanie jest takie, że wręczono już tyle łapówek, że teraz trzeba wstrzymać konkurencyjne rozwiązanie. Zwalam prawie całą winę na komunistyczno-socjalistyczno-etatystyczny ustrój UE.

Napisał/a: Rebeliant 100% kapitału prywatnego?

Bardzo często - składkowe mieszkańców miasteczka, tworzą spółkę i są udziałowcami.

Polska delegacja, z ministrem Andrzejem Piotrowskim na czele, odwiedziła Chiny w pierwszej połowie lipca tego roku. Polityk spotkał się tam z spotkał się z zarządem chińskiego koncernu CGN (China General Nuclear Power Group). Delegacja zapoznała się z funkcjonowaniem elektrowni jądrowych Daya Bay oraz elektrowni jądrowej Fangchenggang należących do koncernu CGN.

Aktualnie Chiny eksploatują 37 reaktorów jądrowych i budują lub planują 43 kolejne. Pierwszy blok jądrowy w Chinach został uruchomiony w 1991 r. a najnowszy w styczniu tego roku. Tylko trzy reaktory jądrowe zostały oddane do użytkowania w latach 90. XX wieku. Pozostałe uruchomiono po 2000 r. Władze w Pekinie do 2021 r. zamierzają trzykrotnie zwiększyć moc zainstalowaną w elektrowniach jądrowych do 58 GWe osiągając 150 GWe mocy zainstalowanej do 2030 r.

Chiny przyjęły politykę zamkniętego cyklu paliwowego i konsekwentnie wykorzystują zachodnie technologie do opracowania własnej konstrukcji reaktorów (przykładem jest zintegrowany chiński reaktor Hualong One). Obecnie chińskie koncerny zaangażowane są w budowę elektrowni jądrowych w Pakistanie. Chiny zawarły umowy dotyczące realizacji projektów jądrowych w Argentynie, Rumunii i Wielkiej Brytanii.

Napisał/a: Executor

Napisał/a: Rebeliant 100% kapitału prywatnego?

Bardzo często - składkowe mieszkańców miasteczka, tworzą spółkę i są udziałowcami.

jak cukry w Brzegu lub banki spółdzielcze, dzieci sie wyprowadz.ą lub gościu pójdzie na emeryturę i jakaś firma skupi udziały
jednak spółdzielnie ok

Copyright © 2011 Rebelya.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.