Oto jakich "argumentów" używa twardy elektorat PiS w stosunku do swoich adwersarzy, aby wytłumaczyć każde, nawet najgłupsze poczynania obecnej władzy. Myślę, że można to sprowadzić do kilku punktów.

No więc jeżeli krytykujesz PiS to:

1. Najwyraźniej bardziej podobały Ci się rządy PO, bo nawet jeżeli PiS robi coś źle to i tak jest lepiej niż za poprzedniej władzy.

2. Nie ogarniasz kolejnego genialnego posunięcia Wielkiego Stratega.

3. Jesteś za głupi, żeby to zrozumieć, bo sprawa jest oczywista.

4. Zachowujesz się niegodziwie, bo media drugiej strony też krytykują PiS.

5. Działasz na rękę POstkomuny, bo taka krytyka PiS jej pomaga.

6. Nie jesteś patriotą, bo każde posunięcie PiS w polityce zagranicznej to działanie na rzecz naszych interesów. I oczywiście działasz na rękę innych państw - patrz punkt wyżej.

I w ostateczności jeżeli powyższego nie udało się wykazać:
7. Musisz być płatnym trollem, agentem, etc. Inaczej być po prostu nie może.

Tak właśnie próbują zaszufladkować swoich przeciwników fanatyczni sympatycy PiS... Do takich wniosków doszedłem patrząc jak od dwóch lat (i dłużej) przebiegają często dyskusje na FR, TT i w innych miejscach.

“You need Power, only when you want to do something harmful otherwise Love is enough to get everything done.” Charlie Chaplin

Czekam na kolejne argumenty. Dopiszę do listy :)

“You need Power, only when you want to do something harmful otherwise Love is enough to get everything done.” Charlie Chaplin

Cześć Tadziu, Ty nie na lekcji?
Aaa... no tak, gimbaza ma wakacje.

Mam poglądy ustalone, wierzę w Boga, a poza tym jestem dumnym oszołomem.

Napisał/a: Marcus

Cześć Tadziu, Ty nie na lekcji?
Aaa... no tak, gimbaza ma wakacje.

To chyba można podpiąć pod punkt 3. Ale cieszę się że włączył się Kolega do zabawy.

8. Ale ossohozi?

I find your lack of faith disturbing

Napisał/a: Filioquist

8. Ale ossohozi?

Udawanie głupa? Może być.

Są to przykłady dość uniwersalnych nadużyć erystycznych (nadinterpretacji) i wadliwej argumentacji, które nie tyczą się bynajmniej tylko danego przypadku.

Takie wadliwe argumenty pojawiają się zwykle wtedy, gdy w toku polemiki wychodzi na jaw, iż różnica zdań nie wynika z czyjegoś błędu wnioskowania lub łatwej do zweryfikowania pomyłki, a podstawy ścierających się poglądów mają charakter realnie nieweryfikowalny.

Gdzieś u podstaw poglądów zawsze znajdziemy fundament "z autorytetu", czyli aprioryczny wybór, komu i czemu ufam bardziej, która interpretacja mi bardziej pasuje, którą z niepewnych opcji wolę uznać za prawdziwą, którą książkę przeczytałem etc. Normalne i nieuniknione.

Gdy w toku dysputy docieramy do poziomu "wolę wierzyć", kończy się "ścisła" logika, a pojawiają się właśnie tego rodzaju kwiatki mające maskować niezdolność ścisłego uzasadnienia wyrażanych tez. Zapchajdziury, albo inaczej wytrychy, czyli twierdzenia nie dające się zweryfikować, za to pozwalające objaśnić właściwie wszystko w kluczu bronionego poglądu/interpretacji rzeczywistości. Upraszczająca prowizorka klajstrująca luki światopoglądu tam, gdzie stan faktyczny jest tak naprawdę niewiadomy. Istotą błędu jest traktowanie prowizorki jak pewnej i niepodważalnej - taka nie jest.

Niektórzy mogą mniemać, że dyskusję przegrywa ten pogląd, którego orędownik pierwszy sięgnie po taki środek, ale to nieprawda. Prawdą jest natomiast, że to ślepy zaułek, w którym dyskusja utyka. Wówczas można by co najwyżej rozpocząć analizę, z jakiego względu ja wolę wierzyć raczej w to, a ktoś w tamto. Ale tego chyba prawie nikt nie robi, zamiast tego pojawia się frustracja, ad personam, foch, ucieczka w szyderstwo, walka o ostatnie słowo i o "bycie meta", w najlepszym razie obopólne wzruszenie ramion wreszcie eot.

Nadinterpretacje z kolei to zestaw szkodliwych dla przebiegu dyskusji błędnych założeń/skrótów myślowych, w rodzaju "skoro Iks twierdzi A, zaś Igrek twierdzi A i zatem B, to Iks twierdzi B" lub szerzej - błąd "chóru", gdy w polemice ścierają się "drużyny". Wówczas poglądy wyrażone przez jednego z adwersarzy bezpodstawnie przypisuje się reszcie tych, którzy się nie zgadzają z bronionym stanowiskiem, kontrdyskutantów postrzega się jak zbiorowy byt wrażych "onych". Osobnym zjawiskiem, też szkodliwym, jest możliwa pokusa wzajemnej konsolidacji stanowisk (doginania tak, by się zgodziły) w drużynach spowodowana poczuciem swoistej solidarności.

Reżyseria: Peyo

Czyli kolego Rydygier, krótko mówiąc chodzi o konfrontacje obiektywnego stanu rzeczy z neurozą.

Napisał/a: RydygierSą to przykłady dość uniwersalnych nadużyć erystycznych (nadinterpretacji) i wadliwej argumentacji, które nie tyczą się bynajmniej tylko danego przypadku.

Wątek mógłby się w sumie nazywać "Podręcznik forumowego hipokryty". Jednak emocje na forum (jak również na TT) rozpalają najbardziej dyskusje dotyczące poczynań PiS i w ich trakcie najwyraźniej uwidacznia się owe podejście.

Napisał/a: RydygierTakie wadliwe argumenty pojawiają się zwykle wtedy, gdy w toku polemiki wychodzi na jaw, iż różnica zdań nie wynika z czyjegoś błędu wnioskowania lub łatwej do zweryfikowania pomyłki, a podstawy ścierających się poglądów mają charakter realnie nieweryfikowalny.

Jednak wielu forumowiczów próbuje sprowadzić rozmowę do takiego poziomu już na samym jej starcie...

Przypomniał mi się jeszcze jeden "argument", którym często posługiwał (i nadal posługuje?) się Los:
Macie obsesję na punkcie Kaczyńskiego.

Akurat Los ma racje, bo najczesciej używanym argumentem przeciwko Kaczyńskiemu jest ten, że to Kaczyński.

Ale nie na forum.

Heheszki

http://legitymizm.org, http://www.industrialruins.cba.pl

Tadzio się zapluł bo Hajka Grundbaum czeka na wizytę komornika za niestawianie się przed komisją. Stąd to wzmożenie.

a nie można żyć bez kryt_ykowania Pi_S?

Napisał/a: Michał Baczek

Tadzio się zapluł bo Hajka Grundbaum czeka na wizytę komornika za niestawianie się przed komisją. Stąd to wzmożenie.

Punkt 7-my. Wierzę, że stać Cię na więcej.

a nie można żyć bez kryt_ykowania Pi_S?

Można. Ale skoro przez wiele lat PiS gorąco popierałem to dlaczego nie miałbym go teraz krytykować?

Nawet popierając dalej można krytykować.

Bezkrytyczne patrzenie na władzę to cecha ludzi wyjątkowo głupich w sprawach geopolitycznych.

You can sell people crap and make them eat it.

Wirtuoz erystyki.
Mnie przekonał, a Was?

Napisał/a: Rebeliant

Nawet popierając dalej można krytykować.

Bezkrytyczne patrzenie na władzę to cecha ludzi wyjątkowo głupich w sprawach geopolitycznych.

Co to ma wspólnego z geopolityką?

Jeśli nie orientujesz się w geopolityce, to nie wiesz, że władza zawsze kłamie, zawsze działa w swoim interesie, zawsze jest skorumpowana, zawsze rządna jeszcze większej władzy, zawsze gotowa sprzedać swych obywateli dla własnych korzyści. Jak nie wiesz tego co wymieniłem i patrzysz na władzę bezkrytycznie, bo ją poparłeś w wyborach, to jesteś głąb jakich wcale nie mało. Nie można patrzeć na władzę bezkrytycznie, bo władza jest zła z definicji. Kto tego nie wie to cep.

Pomogło?

Napisał/a: Rebeliant Jeśli nie orientujesz się w geopolityce,

Napisał/a: pierwsza lepsza encyklopedia Geopolityka – nauka powstała na przełomie XIX i XX wieku, badająca wpływ czynników geograficznych na zjawiska i procesy społeczno-polityczne. .

Pomogło?

I am the Lemming King, I can do everything

"Ten X (dajmy na to Ziobro) chce wreszcie coś zrobić, jemu się chce, co... że będzie gorzej? Panie gorzej być już nie może...".

A tak zastanawiam się czy w ogóle rozbijanie tego wszystkiego na czynniki pierwsze, argument, kontrargument, twierdzenie i dowód, wyszukiwanie kontrprzykładu i całe to arystotelowskie prawilne, słuszne, poczciwe logiczne myślenie ma tu jakiekolwiek zastosowanie?

Coraz bardziej zwracam się ku twierdzeniu, że ludzie głosują prawie tylko emocjami, skojarzeniami, chęcią czucia psychicznego komfortu (to znaczy, wiadoma to sprawa, ale do tej pory myślałem że jest w tym więcej logiki) "dwa razy już głosowałam na A, dlatego też choćby nie wiem co nie będę popierać B" albo autentyk pewien znajomy, który gorąco popiera pewnego prezydenta miasta, za którym ciągnie się coraz większy smród, można by to skrócić do takich słów: "Na pewno ma tyle i więcej za uszami, ale widać że cwaniak, a mi się cwaniaki podobają bo chciałbym być taki sam, ja jestem ubogi i leniwy, a sąsiad z naprzeciwka co ma taką super chatę też popiera prezydenta i jest z nim zblatowany w lokalnym układzie, co prawda głupi pomysł prezydenta z tą nową nikomu nie potrzebną galerią, której budowa kosztowała nas mieszkańców bardzo dużo i teraz połowa boksów stoi pusta, ale za to w przyszłości chciałbym być taki jak ten sąsiad" :)

prawilny wędkarz to wojownik trzciny nie spuszcza z oka grillującej rodziny

Napisał/a: Song Jiang

Napisał/a: pierwsza lepsza encyklopedia Geopolityka – nauka powstała na przełomie XIX i XX wieku, badająca wpływ czynników geograficznych na zjawiska i procesy społeczno-polityczne. .

Pomogło?

Geopolityka pozwala nam na dokładniejszą ocenę lokalnej władzy na podstawie faktów z całego świata, na podstawie czynów władzy z całego świata. Pozwala na ocenę tego co było w różnych miejscach, krajach, ustrojach. Wszędzie jest tak samo gdy chcemy mocno generalizować - wszędzie władza jest złem.

Rzeczywiscie biedna Polska. Non stop hołota u wladzy. A teraz to juz poziom klozetu.

Napisał/a: Rebeliant

Napisał/a: Song Jiang

Pomogło?

Geopolityka pozwala nam na dokładniejszą ocenę lokalnej władzy na podstawie faktów z całego świata, na podstawie czynów władzy z całego świata. Pozwala na ocenę tego co było w różnych miejscach, krajach, ustrojach. Wszędzie jest tak samo gdy chcemy mocno generalizować - wszędzie władza jest złem.

Proszę mnie nie antycypować!

z jakiego powodu ten bul dópy?

Tylko u kogo?

8. Jesteś frustratem, bo PiS rządzi tak zajebiście :)

dubel

Czy dostanę banany w occie?

dwie stopki

Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiTylko u kogo?

u jęczących, u kogóż innego

PiS rządzi jak rządzi, ale takie wątki ten ten, jakieś katalogi argumentów... to jest chore, sugeruje jakiś poważny bul w tle

Napisał/a: Tadeusz Zakrzewskikoro przez wiele lat PiS gorąco popierałem

może za gorąco? stąd bul

Napisał/a: Filioquist u jęczących, u kogóż innego

Tylko kto tu jęczy?

Napisał/a: Filioquist PiS rządzi jak rządzi, ale takie wątki ten ten, jakieś katalogi argumentów... to jest chore, sugeruje jakiś poważny bul w tle

Przecież ten wątek jest właśnie o bulu dópy żelaznego elektoratu PiS, który objawia się właśnie sprowadzaniem rozmowy do takiego poziomu...

Napisał/a: Filioquist może za gorąco? stąd bul

Nie goręcej niż teraz Kolega.

ja!? :-))

oj Kolego :-)))

a kto jęczy, to widać - jęczenie=narzekanie

życzę Koledze, by doczekał tego swojego lepszego rządu

Tadziu ma bul dópy bo tyle lat dzień w dzień 24/7 siedzi na rebelce i różnych takich, i nie udało mu się nikogo przekonać do Kukiz'15. Nikt się nie chce przekonać, nikt pod wpływem jego super-mega-argumentów nie rezygnuje z popierania PiS... więc odwdzięcza się im tego typu wrzutkami jak ten wątek, bo nie pozostaje mu nic innego jak powkur***iać wyborców PiS rzucając w nich epitetami itp.

Odkąd pamiętam Tadziu atakuje w PiS jednoczesnie pisząc "wiele lat popierałem PiS"... Jak Andrzejek Hadacz - on też popierał PiS i, jak mówi, został oszukany :DDD

Tadziu ma bul dópy bo tyle lat dzień w dzień 24/7 siedzi na rebelce i różnych takich, i nie udało mu się nikogo przekonać do Kukiz'15. Nikt się nie chce przekonać, nikt pod wpływem jego super-mega-argumentów nie rezygnuje z popierania PiS... więc odwdzięcza się im tego typu wrzutkami jak ten wątek, bo nie pozostaje nic innego jak powkur***iać PiS-owców rzucając w nich epitetami itp.

Odkąd pamiętam Tadziu atakuje w PiS jednoczesnie pisząc "wiele lat popierałem PiS"... Jak Andrzejek Hadacz - on też popierał PiS i został oszukany :DDD

acha, to taki przypadek...

Napisał/a: MarcusTadziu ma bul dópy bo tyle lat dzień w dzień 24/7 siedzi na rebelce i różnych takich, i nie udało mu się nikogo przekonać do Kukiz'15.

Kukiz'15 to istnieje chyba około dwóch lat. Wcześniej przez 10 lat byłem wyborcą PiS.

Napisał/a: MarcusOdkąd pamiętam Tadziu atakuje w PiS jednoczesnie pisząc "wiele lat popierałem PiS"

Pisze Kolega nieprawdę. I to świadomie. Wystarczy zerknąć na to jakie wątki zakładałem tu jeszcze kilka lat temu. Zwracałem mu już na to uwagę.

W sumie cała wypowiedź Kolegi podchodzi pod punkt 7 i 8 (Jesteś frustratem, bo PiS rządzi tak zajebiście.) :) Jak na razie tylko Filioquist dodał jeden "argument" do mojej listy. Naprawdę nie potraficie napisać niczego innego?

Tadziu, czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że "odkąd pamiętam namawiałeś do Kukiz" tylko że odkąd pamietam atakowałeś PiS.

A zanim był Kukiz to o ile dobrze pamiętam popierałeś Wiplera... tak, tak. TEGO Wiplera... :D:D:D:D:D

anyway, Love is enough to get everything done

Napisał/a: MarcusTadziu, czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że "odkąd pamiętam namawiałeś do Kukiz" tylko że odkąd pamietam atakowałeś PiS.

A Kolega czyta ze zrozumieniem? Gdzie ja twierdzę, że Kolega coś takiego napisał?

Napisał/a: MarcusA zanim był Kukiz to o ile dobrze pamiętam popierałeś Wiplera... tak, tak. TEGO Wiplera... :D:D:D:D:D

No i co w związku z tym?

Wiplera popierałem krótko. Do czasu, aż nie dogadał się z Gowinem. To mnie do niego zraziło. I gdzie jest teraz Gowin? W PiSie...

Ziobrę też popierałem. Bo z sensem gadał (o konieczności budowy masowej formacji tak jak Fidesz na Węgrzech). Ale też krótko, albowiem nie zrobił nic z tego co zapowiadał.

Z rozłamowców nie popierałem za to PJN-u, bo od początku mi się nie podobali.

anyway, Love is enough to get everything done

W sumie to jest postęp! Bo mamy punkt 9-ty!

9. Nie jesteś wiarygodny, bo zdarzyło Ci się popierać tych, którzy zdradzili J. Kaczyńskiego.

Takiego czegoś nie napisałem.
Napisałem, że to śmieszne, że często powtarzasz że wiele lat popierałeś PiS, podczas gdy ja pamiętam że zawsze tylko atakowałeś PiS... Gadasz jak Andrzej Hadacz.
Widzisz różnicę?
Nie zdziwię się jeśli nie widzisz.

Co do Jarosława Kaczyńskiego... Twój pkukiz nawet mu do pięt nie dorasta. Niech pkukiz sobie zaprasza imigrantów do swojego domu, a nie wciska ich proboszczom.

Miłej soboty i dobrej Niedzieli.

Napisałem, że to śmieszne, że często powtarzasz że wiele lat popierałeś PiS, podczas gdy ja pamiętam że zawsze tylko atakowałeś PiS... Gadasz jak Andrzej Hadacz.
Widzisz różnicę?

Miłej soboty i niedzieli.

A ja odpowiedziałem, że nie zawsze. I łatwo to sprawdzić. Wystarczy zobaczyć jakie wątki zakładałem tu jeszcze kilka lat temu. Jednak nie czytasz, że ze zrozumieniem...

Napisał/a: MarcusCo do Jarosława Kaczyńskiego... Twój pkukiz nawet mu do pięt nie dorasta. Niech pkukiz sobie zaprasza imigrantów do swojego domu, a nie wciska ich proboszczom.

Przecież to Kukiz chce jak najszybszego rozpisania referendum w sprawie przyjęcia imigrantów.

Napisał/a: Tadeusz Zakrzewski

Widzisz różnicę?

Miłej soboty i niedzieli.

A ja odpowiedziałem, że nie zawsze. I łatwo to sprawdzić. Wystarczy zobaczyć jakie wątki zakładałem tu jeszcze kilka lat temu. Jednak nie czytasz, że ze zrozumieniem...

Zalinkuj do tych watkow bo jakos nie moge uwierzyc

"Tylko prawda jest ciekawa"

Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiPrzecież to Kukiz chce jak najszybszego rozpisania referendum w sprawie przyjęcia imigrantów.

https://wp.tv/i,kukiz-zmienil-zdanie-i-chce-przyjmowac-uchodzcow-gdyby-kazda-parafia-przyjela-jedna-rodzine,mid,2002869,cid,4051,klip.html?ticaid=619a0a

Kukiz wie że gdyby chodził po studiach TV to by jeszcze tyle poglądów ciekawych niechcący ujawnił, że by był słynny jak Petru...

Napisał/a: Roberto CarlosZalinkuj do tych watkow bo jakos nie moge uwierzyc

Sam sobie znajdź bo jakoś mi się nie chce szukać. To nietrudne.

Jak mam znalezc cos czego nie ma?

No tak. Wątek jest już o mnie i Kukizie. A w ogóle Kukiza też tu kiedyś krytykowałem. I raz to chyba dość "dosadnie".

Napisał/a: Roberto Carlos

Jak mam znalezccos czego nie ma?

Człowieku. Nie rób z siebie głupka. Wystarczy trochę poklikać. Wątków przychylnych PiS jest sporo.

http://rebelya.pl/forum/moje/?page=8
http://rebelya.pl/forum/moje/?page=7

Tadziu chyba fałszywe linki dales
U mnie nie działają

Tadziu chyba fałszywe linki dales
U mnie nie działają

I Kólega się pamięcią posługuje? Poważnie?

Napisał/a: Marcus ja pamiętam

Najstarsza strona wpisów Kólegi SilverTada
http://rebelya.pl/uzytkownik/tzakrzewski/?page=541

dwie stopki

@Tadeusz Zakrzewski

goooood goooood... ;-)

Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiWkleję. Będzie tego trochę.

a gdzie w tym "popieranie PiSu"?

No tak. Przecież nie zakładałem wątków pt. "Kocham Jarosława Kaczyńskiego"...

no raczej nie jest to "zawiedziona miłość" tylko jakiś inny inny bul

Miłość była jakieś 10 lat temu. 5 lat temu PiS był już tylko jedynym możliwym wyborem. Teraz jedynym możliwym wyborem jest dla mnie Kukiz'15.

Ale niech Kolega kombinuje dalej. Może będzie punkt 10 :)

Z tego co pamietam, to Tadeusz wypisywał jakieś entuzjastyczne dyrdymały o PiS co było okazją do wielu moich polemik z nim. Teraz po powrocie nawet mocno zaskoczony byłem zmianą jego pogladów. Sam jestem ciekaw kogo teraz wspiera.

10. Mały siurek
?

Jest tego więcej. Ale starczy już tego tłumaczenia się.

Lupę poproszę, bo dalej nic nie widzę

10. Mały siurek
?

I kto tu jest sfrustrowany?

Napisał/a: Roberto Carlos

Jest tego więcej. Ale starczy już tego tłumaczenia się.

Lupę poproszę, bo dalej nic nie widzę

Na Marsz Pamięci zapraszałem pewnie przypadkiem... Debil...

pamięć o ofiarach jako manifestacja poparcia partii?

to chore

10. Mały siurek
?

ten, co jęczy

Zara zara, to tutaj trzeba tłumaczyc sie z poparcia albo nie?

@Filioquist

Chory to jest Twój fanatyzm. Marsze Pamięci od początku miały również charakter polityczny.

Napisał/a: Anzelm

Zara zara, to tutaj trzeba tłumaczyc sie z poparcia albo nie?

No właśnie... I to ja jestem niby chorym frustratem...

10. Mały siurek
?

ten, co jęczy

Dokładnie. Wątek jest między innymi o postawie Kolegi.

To nie żadni fanatycy tylko głodne fruktów drapieżniki co sie jeszcze nie załapały i uparcie sie tutaj uwiarygadniają.

10. Mały siurek
?

ten, co jęczy

Dokładnie. Wątek jest między innymi o postawie Kolegi.

wątek, w którym to Kulega jenczy

Ha! No i znalazłem wątek, w którym pokłóciłem się z Kukizem :) Podejrzewam go w nim o agenturalność :))))) Ha ha ha

http://rebelya.pl/forum/watek/18412/

To nie żadni fanatycy tylko głodne fruktów drapieżniki co sie jeszcze nie załapały i uparcie sie tutaj uwiarygadniają.

względnie jenczą - 11 odpowiedź

Też mnie to często zastanawia. Czy ten fanatyzm nie jest tak naprawdę zwykłym koniunkturalizmem...

Też mnie to często zastanawia. Czy ten fanatyzm nie jest tak naprawdę zwykłym koniunkturalizmem...

a jenczenie koniunkturalizmem zawiedzionym?

Moje popieranie PiS-u nie wychodziło poza głosowanie na nich, popieranie w sieci, częste chodzenie na manifestacje i kupowanie GaPola przez wiele lat.

Tadziu mam coś dla ciebie

Cisza. Rozpierzchły się wilki. Może Anzelm ma rację...

Panowie F, M i RC to teraz ja mam do Was pytanie: Czy jesteście działaczami PiS-u? Albo czy pracujecie dla PiS-u?

Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiMiłość była jakieś 10 lat temu. 5 lat temu PiS był już tylko jedynym możliwym wyborem. Teraz jedynym możliwym wyborem jest dla mnie Kukiz'15.

Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiMoje popieranie PiS-u nie wychodziło poza głosowanie na nich, popieranie w sieci, częste chodzenie na manifestacje i kupowanie GaPola przez wiele lat.

Och, to straszne. Kupić ci nagrodę pocieszenia, panienko?

Swoje pytanie kieruję również do MB.

Swoje pytanie kieruję również do MB.

Swoje pytania możesz sobie wsadzić w podogon, płakso.
Zachowujesz się jak pedał.

a jenczenie koniunkturalizmem zawiedzionym?.......A jasne, że zawiedzionym. Jak normalny człowiek może nie być zawiedziony petryfikowaniem peerelu i peerelu bis. Jedna zmiane systemową mi pokaż?

a jenczenie koniunkturalizmem zawiedzionym?.......A jasne, że zawiedzionym. Jak normalny człowiek może nie być zawiedziony petryfikowaniem peerelu i peerelu bis. Jedna zmiane systemową mi pokaż?

Działacz PiS-u może nie być :)

Napisał/a: Tadeusz ZakrzewskiDziałacz PiS-u może nie być :)

Twój gówniany wątasek to celowa prowokacja, mająca na celu skłócić tutaj ludzi (za co należy się ban) lub frustrację kolesia co mu znowu coś nie wyszło, i projekcja tego na innych. Za takie autopsychoanalizy też na szanujących forach się wywala.

Kot znowu odwraca się ogonem... W sumie kierowanie mojego pytania do Ciebie było zbędne...

zawiedziony koniunkturalizm, niezrealizowane karierowiczostwo - ci jenczą najbardziej

systemową czyli jaką? w Kulegi rozumieniu - proszę o przykłady

Jaki koniunkturalizm. Ja z PiSem nie miałem bliższej styczności. Tylko jako pracownik prywatnych mediów przez 8 miesięcy. A Kolega? :)

zawiedziony koniunkturalizm, niezrealizowane karierowiczostwo - ci jenczą najbardziej

No widzisz, napisałeś więcej o sobie niz o mnie. Wy życiowi nieudacznicy nie wyobrazacie sobie zycia poza karierą w biurokracji. Żadnej odpowiedzialnosci i pierdolenie bzdur za miesięczną pensje.

Napisał/a: Anzelm No widzisz, napisałeś więcej o sobie niz o mnie. Wy życiowi nieudacznicy nie wyobrazacie sobie zycia poza karierą w biurokracji. Żadnej odpowiedzialnosci i pierdolenie bzdur za miesięczną pensje.

Człowieku skąd wiesz czym się ktokolwiek tutaj para? Jeśli nie wiesz, to odwołaj oszczerstwo.

Panowie to jak z tym PiSem? :)

Jaki koniunkturalizm. Ja z PiSem nie miałem bliższej styczności. Tylko jako pracownik prywatnych mediów przez 8 miesięcy.

a pewnie chciałby na dłużej i w publicznej i wyżej niczym TVP-vicederektor nasz Kulega PP

to właśnie koniunkturalizm zawiedziony

Nie chciałbym. Praca w mediach była dla mnie najprawdopodobniej jednorazową przygodą. I to w sumie dość przypadkową.

To jak z tym PiSem?

Napisał/a: Anzelm No widzisz, napisałeś więcej o sobie niz o mnie. Wy życiowi nieudacznicy nie wyobrazacie sobie zycia poza karierą w biurokracji. Żadnej odpowiedzialnosci i pierdolenie bzdur za miesięczną pensje.

Człowieku skąd wiesz czym się ktokolwiek tutaj para? Jeśli nie wiesz, to odwołaj oszczerstwo.
Głownie życiem na cudzy koszt sie wiekszosc tutaj para i w dodatku gardzac tymi z których zyja. W największej pogardzie macie tzw roboli, co nie pokończyli wyzszych szkół gotowania na gazie tylko coś potrafia rekami zrobić.

No widzisz, napisałeś więcej o sobie niz o mnie. Wy życiowi nieudacznicy nie wyobrazacie sobie zycia poza karierą w biurokracji. Żadnej odpowiedzialnosci i pierdolenie bzdur za miesięczną pensje.

to jak z tymi reformami systemowymi?

Ale beka :) Jaki ten świat jest prosty...

Napisał/a: Anzelm Głownie życiem na cudzy koszt sie wiekszosc tutaj para i w dodatku gardzac tymi z których zyja. W największej pogardzie macie tzw roboli, co nie pokończyli wyzszych szkół gotowania na gazie tylko coś potrafia rekami zrobić.

Najbardziej za silnie upaństwowioną gospodarką też pewnie gardłują głównie ci co robią na państwowym...

Napisał/a: Michał Baczekmająca na celu skłócić tutaj ludzi

Ale kogo z kim? Kolegę z kol. Carlosem? To by było coś!

Język jest ogniem, sferą nieprawości. Język jest wśród wszystkich naszych członków tym, co bezcześci całe ciało i sam trawiony ogniem piekielnym rozpala krąg życia.

Ale beka :) Jaki ten świat jest prosty...

krytykowanie PiS nie jest twoją namiętnością = bierzesz pensję od PiS

takie rozumowanie, faktycznie proste - "umysł Lisa"

ale beka z czegoś takiego... no nie wiem, to przecież nieszczęście

Napisał/a: Space Jockey #2To by było coś!

OK

dwie stopki

Copyright © 2011 Rebelya.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.